Parlament zvolil kandidátov na členov disciplinárnych senátov

NETKY.SK • 16 September 2014, 18:47 • 2 min
Parlament zvolil kandidátov na členov disciplinárnych senátov

BRATISLAVA - Parlament dnes zvolil deviatich kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Nominantmi sa stali Branislav Cepek, Marek Ďuran, Antónia Kandravá, Marcela Kosová, Štefan Kridla, Martin Píry, Miriam Srogončíková, Ľuboslava Vanková a Danica Veselovská. Pôvodne mal parlament rozhodovať o desiatich kandidátoch, Branislav Král sa pred hlasovaním nominácie vzdal. Všetkých kandidátov navrhli poslanci za vládny Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Parlament má Súdnej rade SR navrhnúť desať kandidátov na členov disciplinárnych senátov, a to šesť sudcov a štyri iné osoby ako sudca, z ktorých súdna rada zvolí piatich členov disciplinárnych senátov. Dôvodom je uplynutie funkčného obdobia piatich členov disciplinárnych senátov. Keďže poslanci zvolili iba deviatich kandidátov, musia dodatočne zvoliť ešte jedného nominata. 

 

Súdna rada SR volí na obdobie troch rokov členov disciplinárnych senátov z kandidátov navrhnutých sudcovskými radami, ministrom spravodlivosti SR a Národnou radou SR. Všetky oprávnené subjekty predkladajú dvojnásobný počet kandidátov na členov disciplinárnych senátov alebo kandidátov na predsedov disciplinárnych senátov. 

 

Disciplinárne senáty, ktoré riešia pochybenia sudcov, boli dlhodobo nefunkčné. Rezort spravodlivosti to vyriešil zmenou systému, ako sa tieto senáty vytvárajú. Doteraz sa senáty vytvárali náhodným generovaním pre každý jeden prípad disciplinárneho konania. Ak niekto zo senátu vypadol, senát sa zablokoval a konanie sa dostávalo do stratena. Po novom sa zavádza systém stálych disciplinárnych senátov, ktoré sa kreujú každoročne cez rozvrh práce. Disciplinárne prípady týmto senátom sa budú prideľovať náhodným výberom, teda rovnakým spôsobom ako na všetkých všeobecných súdoch. Ak niekto zo senátu "vypadne", automaticky sa nahradí novým človekom. 

 

Poslanci dnes schválili aj desať kandidátov na členov disciplinárnych komisií, z ktorých generálny prokurátor vymenuje do funkcie piatich a desať kandidátov náhradníkov za členov disciplinárnych komisií, z ktorých vymenuje piatich. Nominantnmi sa stali Jaroslav Bartošek, Branislav Bujňák, František Eliaš, Silvia Fabová, Silvia Fráterová, Jana Gallová, Eva Garajová, Tatiana Jamborová, Jaroslav Klátik, Sylvia Kovačicová, Jarmila Kováčová, Branislav Kupec, Stanislava Nemčíková, Michal Panák, Monika Piknová, Jana Pudláková, Eva Satinová, Ján Sklár, Marián Ukrop a Pavol Zeleňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies