Parlament zanechá odvolávanie Figeľa a vráti sa k reštrukturalizácii

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 10:07 • 2 min
Parlament zanechá odvolávanie Figeľa a vráti sa k reštrukturalizácii

BRATISLAVA - Pomoc malým veriteľom spoločnosti Váhostav-SK cez novelu Obchodného zákonníka zamestná poslancov Národnej rady SR od utorka (21.4.) v rámci pokračujúcej 49. schôdze parlamentu. K nedoriešenému návrhu, ktorým je odvolanie Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu parlamentu, by sa mali poslanci vrátiť po schválení novej legislatívy, o ktorej sa má rozhodnúť v skrátenom konaní.

slovakia

left justify in out

Novela Obchodného zákonníka schválená vládou pôvodne hovorila, že reštrukturalizovaná firma nebude môcť svojim majiteľom vyplatiť zisky skôr, ako uspokoja podlžnosti voči nezabezpečeným veriteľom aspoň do výšky 40 percent ich pohľadávok. Ako po rokovaní kabinetu pred týždňom uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD), aj keby v rámci reštrukturalizácie bolo uspokojených napríklad len 15 percent pohľadávok nezabezpečených veriteľov, zostane im nárok na ich uhradenie do výšky 40 percent. Zvyšok by mal byť splácaný z budúcich ziskov dlžníka.

 

Predseda vlády neskôr avizoval zmeny s tým, že malí veritelia by si mohli od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 percent dlhovaných peňazí. Dlhy firiem by sa tak v budúcnosti nemali vymazať. "Pokiaľ sa v reštrukturalizácii rozhodne, že miera uspokojenia malých nezabezpečených veriteľov by bola schválená menej ako 100 percent, tak navrhujeme, aby zostatok do 100 percent zostal nepremlčateľný a aby si živnostník mohol zvyšok vymáhať od firmy zo ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem," priblížil premiér.

 

Po novom Smer-SD navrhuje zvýšiť aj výšku pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Podiel má stúpnuť na 50 percent z ich hodnoty. Štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu. "Z tohto odvodu zoberieme peniaze bankám, dáme ich do záručnej banky a tá ponúkne malým veriteľom odkúpenie. Štát je pripravený cez záručnú banku dať za pohľadávku 50 percent," vysvetlil Fico.

 

Po víkendovom stretnutí so živnostníkmi a stavebnými podnikateľmi Fico avizoval, že vláda má záujem na prerušení procesu reštrukturalizácie Váhostavu-SK. Ten sa má ukončiť 30. apríla, keď bude schôdza veriteľov. "Chceme do zákona dostať nové pravidlá výberu správkyne. Nie sme stotožnení s tým, že správcu vyberá firma, ktorá ide do reštrukturalizácie. Pokúsime sa urobiť všetko pre to, aby sme zákonným spôsobom zmenili pravidlá ustanovovania správcu, tu musí mať podstatne väčší vplyv skupina poškodených," avizoval. Premiér tiež deklaroval, že vláda chce urobiť všetko pre posilnenie nezabezpečených veriteľov vo veriteľských výboroch.

 

Po schválení novely Obchodného zákonníka, ku ktorej sa aj vzhľadom na avizované zmeny očakáva viacero pozmeňujúcich návrhov, by sa plénum malo vrátiť k odvolávaniu Jána Figeľa. Vládna strana chce voči nemu takto vyvodiť politickú zodpovednosť za to, že výstavbu diaľnic zazmluvnil za príliš nízke ceny, čo malo spôsobiť dnešnú situáciu živnostníkov.

 

Následne čaká na poslancov návrat k už otvorenej mimoriadnej 50. schôdzi NR SR, ktorú iniciovala opozícia s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi (nominant Smeru-SD). Opoziční poslanci mu dávajú za vinu, že jeho hlavnou úlohou v rezorte je zahladiť stopy po kauzách nákupu CT prístroja a stravovacích tendrov v nemocniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies