Parlament zamietol Kaníkovu novelu zákona o priestupkoch

NETKY.SK • 18 December 2013, 17:36 • 2 min
Parlament zamietol Kaníkovu novelu zákona o priestupkoch

BRATISLAVA - SDKÚ-DS chcelo novelou zaviesť aj prenesenie zodpovednosti za priestupky maloletých na ich rodičov

slovakia

left justify in out

Parlament dnes zamietol novelu zákona o priestupkoch, ktorou chcel poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník zastaviť dynamický rast každodennej kriminality, s ktorou sa stretávajú ľudia najmä tam, kde žije veľmi veľká skupina ľudí závislá od sociálnych dávok. "Opakovane s návrhom prichádzam preto, lebo problém existuje, ale vláda sa tvári, že ho buď nevie riešiť, alebo ho odkladá, alebo pred ním zatvára oči,“ povedal Kaník. Novelu predložil na decembrovú schôdzu už piaty raz.
Návrh je podľa jeho slov očistený od kritizovaných zástupných problémov, ako napríklad zníženie priestupkovej zodpovednosti z 15 na 14 rokov. Podľa novely sa v priestupkovom zákone má zaviesť náhradné plnenie za finančnú sankciu, a to verejnoprospešné práce. Príslušný orgán určí vykonanie tejto práce a stanoví lehotu na jej vykonanie v troch stupňoch. Išlo by o malé práce pre obec. Rovnako má páchateľ odpracovať aj škody a nedoplatky. Keď ani tretíkrát táto osoba nenastúpi na verejnoprospešné práce, stáva sa to trestným činom marenia výkonu súdneho rozhodnutia, čo sa už posudzuje podľa Trestného zákona. 
SDKÚ-DS chce novelou zaviesť aj prenesenie zodpovednosti za priestupky maloletých na ich rodičov. Rodičia budú môcť byť potrestaní verejnými prácami za priestupky svojich detí. Za posledné dva roky maloletí spáchali 1 285 priestupkov. Sú to podľa Kaníka drobné krádeže, bitky, ničenie majetku a narúšanie spolužitia medzi občanmi. Problémy s nezvládnuteľnými žiakmi majú podľa Kaníka aj učitelia. "Týmto by sa to zmenilo, za priestupky žiakov by zodpovedal rodič a ten by musel odpracovať trest za tento priestupok,“ upozornil Kaník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona