Parlament začal rokovať o zmenách v službách zamestnanosti

NETKY.SK • 11 November 2015, 06:30 • 2 min
Parlament začal rokovať o zmenách v službách zamestnanosti

BRATISLAVA - Parlament začal dnes rokovať o vládnom návrhu novely zákona o službách zamestnanosti. Novelou zákona sa majú od začiatku budúceho roka zaviesť nové podmienky poskytovania príspevku na podporu mobility za prácou.

slovakia

left justify in out

Na získanie nároku na príspevok na podporu mobility má stačiť aj nahlásenie prechodného pobytu v súvislosti so získaním zamestnania, ak miesto prechodného pobytu na území SR je vzdialené od miesta trvalého pobytu najmenej 70 km.


Ako v rozprave k návrhu novely zákona uviedol poslanec za KDH Július Brocka, novú úpravu príspevku na podporu mobility za prácou víta. Terajší príspevok na presťahovanie za prácou je totiž viazaný len na zmenu trvalého pobytu. Poukázal pritom na to, že práve pre podmienku zmeny trvalého pobytu súčasný príspevok na sťahovanie za prácou využíva málo nezamestnaných. Podľa Brocku išlo o „nezmyselnú požiadavku“.


Poslanec za SaS Jozef Mihál podal pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by konatelia a spoločníci, či členovia dozorných rád obchodných firiem bez príjmu z tejto činnosti mohli byť zaradení do evidencie nezamestnaných na úrade práce. Ak by príjem z tejto činnosti mali, tak by ich úrad práce ako nezamestnaných nezaevidoval. V súčasnosti totiž podľa Mihála konatelia, spoločníci alebo členovia dozorných rád firiem nemôžu byť v evidencii nezamestnaných bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú z tejto činnosti príjem.


Príspevok na podporu mobility za prácou má byť po novom vo výške 80 % preukázaných výdavkov na bývanie, maximálne 250 eur mesačne počas šiestich mesiacov, pričom znevýhodneným uchádzačom o prácu má štát poskytovať príspevok aj ďalších šesť mesiacov, a to v sume najviac 125 eur mesačne. V súčasnosti sa príspevok na presťahovanie za prácou poskytuje jednorazovo vo výške najviac 1 327,76 eura.


Krátko po 19:00 predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) ukončil prvý rokovací deň 58. schôdze Národnej rady SR. Poslanci začnú v stredu pokračujúcou rozpravou k návrhu novely zákona o službách zamestnanosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies