Parlament vyslovil dôveru vláde premiéra Antonisa Samarasa

NETKY.SK • 9 Júl 2012, 13:25 • 2 min
Parlament vyslovil dôveru vláde premiéra Antonisa Samarasa

Parlament vyslovil dôveru vláde premiéra Antonisa Samarasa - Politika Grécky parlament podľa očakávania vyslovil v nedeľu večer dôveru vláde premiéra Antonisa Samarasa. Koaličný kabinet podporilo 179 poslancov, 121 bolo proti, oznámil predseda parlamentu

slovakia

left justify in out

img

Grécky parlament podľa očakávania vyslovil v nedeľu večer dôveru vláde premiéra Antonisa Samarasa. Koaličný kabinet podporilo 179 poslancov, 121 bolo proti, oznámil predseda parlamentu  Evangelos Meimarakis.
      Novú vládu podporujú konzervatívci, socialisti a demokratická ľavica. Samaras počas trojdňovej rozpravy priznal, že Grécko zaostáva v plnení reforiem, na ktorých sa dohodlo s medzinárodnými veriteľmi. Ak Atény nebudú plniť podmienky záchranného balíka, hrozí im, že nedostanú ďalšiu splátku z úveru. Samaras v tejto súvislosti vyhlásil, že "veritelia musia prestať podkopávať snahy Grécka o zvládnutie krízy upozorneniami, že bude možno nútené odísť z eurozóny".
      Opozícia zásadne nesúhlasí s úspornými a privatizačnými plánmi vlády. "Mám dojem, že čítam inzerát o predaji krajiny," povedal v rozprave šéf radikálnej ľavicovej strany SYRIZA Alexis Tsipras. Potenciálni kupci štátnych podnikov podľa neho prídu o svoje peniaze.
      V Grécku sú momentálne na kontrolnej misii inšpektori Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), takzvanej Trojky, ktorí majú preveriť stav ekonomiky a dnes zverejnia svoje prvé poznatky. Nová grécka vláda sa ich pokúša presvedčiť, aby Aténam zmiernili podmienky záchranného úveru a poskytli viac času na splnenie fiškálnych cieľov. Podľa novín Kathimerini sú však prvé zistenia Trojky negatívne a Grécku hrozí pozastavenie ďalšej pomoci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies