Parlament vyhovel Putinovi, na Ukrajinu môže vyslať armádu

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 17:17 • 2 min
Parlament vyhovel Putinovi, na Ukrajinu môže vyslať armádu

MOSKVA - O vyslaní ruských vojakov do zahraničia môže rozhodovať výlučne horná komora parlamentu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Horná komora ruského parlamentu v sobotu vyhovela prezidentovi Vladimirovi Putinovi a umožnila mu vyslať na Ukrajinu armádu. Urobila tak len dve hodiny po tom, ako jej šéf Kremľa poslal svoju žiadosť. O vyslaní ruských vojakov do zahraničia môže rozhodovať výlučne horná komora parlamentu a takýto krok si nevyžaduje súhlas dolnej komory Štátnej dumy, informuje tlačová agentúra AFP. Putin svoju žiadosť zdôvodnil "mimoriadnou situáciou na Ukrajine a ohrozením životov ruských občanov". Ruské ozbrojené zložky by mali na Ukrajine zostať "až do normalizácie tamojšej politickej situácie".

 

Putina požiadal o pomoc ešte v piatok aj premiér Krymskej autonómnej republiky Sergej Aksjonov. "Vyzývam prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina, aby zabezpečil pomoc pri zaisťovaní mieru a pokoja na území Krymskej autonómnej republiky," vyhlásil promoskovský ukrajinský politik, ktorého do funkcie vymenoval miestny parlament len vo štvrtok. Aksjonov zároveň dodal, že sa "dočasne zmocňuje kontroly" nad krymskými ozbrojenými zložkami, flotilou aj pohraničnou strážou. "Všetci velitelia musia plniť jedine moje rozkazy," vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona