Parlament v Tunisku prijal sporný zákon, ktorý omilostí ľudí spojených s korupciou

NETKY.SK • 14 September 2017, 12:12 • 2 min
Parlament v Tunisku prijal sporný zákon, ktorý omilostí ľudí spojených s korupciou

TUNIS - Tuniský parlament prijal v stredu v noci sporný zákon, na základe ktorého dostanú milosť tisícky ľudí spojených s korupciou z čias bývalého autoritárskeho režimu.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia novú legislatívu prijali v pomere 117 hlasov za a deväť proti, pričom opoziční poslanci z hlasovania odišli. Proti prijatiu zákona sa pred parlamentom zišli stovky demonštrantov, ktorí sa obávajú, že by nový zákon pre krajinu mohol znamenať návrat situácie spred Arabskej jari.

Úplnú amnestiu na základe nového zákona dostanú všetci ľudia, ktorí prijímali rozkazy od skorumpovaných vysokých predstaviteľov, ale neprofitovali z nich. Naopak tí, ktorí mali z korupčných machinácií zisk, sa dostanú na slobodu ak splatia spreneverené peniaze aj s pokutou.

Prezident al-Bádží Káid as-Sabsí tvrdí, že zákon "hospodárskeho zmierenia" napomôže investičnému prostrediu v krajine a pomôže jej dostať sa cez náročnú situáciu, ktorá vznikla po revolúcii v roku 2011. Mnoho ľudí obvinených z korupcie bolo za vlády predošlého prezidenta Zajna al-Ábidína bin Alího pre tuniskú ekonomiku dôležitých a po jeho zosadení sa jej situácia začala zhoršovať.

Kritici zákona tvrdia, že je krokom naspať. Podľa opozičného poslanca Fajsala Tebbiniho sa prezident snaží presadiť zákon preto, aby sa zavďačil tým, ktorí mu pomohli dostať sa do prezidentského kresla. Líder vládnucej strany Hlas Tuniska Soufiane Toubal naopak argumentuje, že zákon je prosbou k "tolerantnému Tunisku, ktoré zjednotí všetky svoje deti a zakáže nenávisť a zatrpknutosť".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies