Parlament v súčasnom zložení skončí 10. marca

NETKY.SK • 13 Október 2011, 23:28 • 2 min
Parlament v súčasnom zložení skončí 10. marca

Parlament v súčasnom zložení skončí 10. marca

slovakia

left justify in out

img

Štvorročné volebné obdobie Národnej rady (NR) SR, zostavenej po voľbách v júni 2010, sa skráti. Rozhodol dnes o tom vládny kabinet počas svojho dopoludňajšieho mimoriadneho rokovania. Návrh ústavného zákona ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) o skrátení volebného obdobia predpokladá, že zákonodarcovia zložia svoje právomoci 10. marca 2012, čím sa ich mandát skráti o viac ako dva roky.
Vládny návrh teraz budú musieť odsúhlasiť poslanci NR SR. Ak zaň zahlasuje aspoň 90 zákonodarcov, Slovensko budú čakať predčasné parlamentné voľby. Tie by sa mali na základe dohody koaličných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd s opozičným Smerom-SD uskutočniť 10. marca.
Vláda pristúpila k skráteniu volebného obdobia výmenou za podporu najväčšej parlamentnej strany pri schvaľovaní dočasného eurovalu v parlamente. Na jeho schválenie je potrebných minimálne 76 hlasov. Stranám vládnej koalície sa ich však v utorok (11.10.) nepodarilo získať. Chýbali im hlasy poslancov SaS, trojice z OKS a z hnutia Obyčajní ľudia.
V histórii samostatnej SR boli predčasné parlamentné voľby dvakrát. Naposledy to bolo v júni 2006. Dôvodom sa stal odmietavý postoj vtedy koaličnej SDKÚ-DS voči predloženiu a podpisu zmluvy o výhrade vo svedomí. KDH na to reagovalo odchodom z vtedajšej koalície. Celonárodné hlasovanie následne vyhral Smer-SD, ktorý zostavil vládu s ĽS-HZDS a SNS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies