Parlament v Rakúsku zrušil plánovaný zákaz fajčenia v reštauráciách

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 16:46 • 2 min
Parlament v Rakúsku zrušil plánovaný zákaz fajčenia v reštauráciách

VIEDEŇ - V reštauráciách a ďalších gastronomických zariadeniach v Rakúsku ani naďalej nefajčiarom ruže nepokvitnú. Plánovaný všeobecný zákaz fajčenia totiž tamojší parlament vo štvrtok hlasmi poslancov koaličných strán - ľudovcov z ÖVP a slobodných z FPÖ - zrušil.

slovakia

left justify in out

V praxi to znamená, že prípadný zákaz alebo povolenie fajčenia v gastronomických zariadeniach bude naďalej v právomoci prevádzkovateľov, v platností zostáva povinnosť oddelených priestorov pre fajčiarov a nefajčiarov. Po novom bude zakázané predávať cigarety tínedžerom, ktorí nedovŕšili 18 rokov, a takisto fajčiť v motorovom vozidle, v ktorom cestujú i maloleté osoby.

Hlasovaniu predchádzala v zákonodarnom zbore vášnivá diskusia.

 

Hovorkyňa opozičných sociálnych demokratov z SPÖ pre zdravotníctvo Pamela Rendiová-Wagnerová obvinila koalíciu zo zrady na najcennejšom v krajine, totiž na zdraví detí. Pôvodne sa v reštauráciách v alpskej republike malo prestať s fajčením od mája, tak, ako o tom niekdajšia koaličná vláda sociálnych demokratov a ľudovcov rozhodla pred troma rokmi.

 

Napokon však Rakúsko zostane jednou z posledných európskych krajín bez takejto úpravy. Proti predmetnému zámeru súčasnej vlády protestovala už niekoľko týždňov nielen opozícia, ale aj mimovládne organizácie. Za plánovaný plebiscit o tejto problematike sa vyslovilo už viac ako 543.000 rakúskych občanov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies