Parlament v Pakistane zvolil Šehbáza Šarífa za nového premiéra, vyvolalo to nepokoje

NETKY.SK • 11 Apríl 2022, 21:44 • 2 min
Parlament v Pakistane zvolil Šehbáza Šarífa za nového premiéra, vyvolalo to nepokoje

ISLAMABAD – Pakistanský parlament v pondelok zvolil Šehbáza Šarífa za nového premiéra krajiny po tom, ako jeho predchodca Imrán Chám v nedeľu neuspel v hlasovaní o dôvere. TASR správu prevzala z agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Šéf Pakistanskej moslimskej ligy-Naváz (PML-N) Šaríf získal podporu 174 poslancov v 342-člennej dolnej komore parlamentu. To je o dvoch viac, než je potrebné na zisk jednoduchej väčšiny, píše AP. Viac ako 100 poslancov Chánovej strany Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI) predtým v pondelok parlament opustilo. Pakistanský prezident Árif Alví rozpustil v nedeľu 3. apríla zákonodarný zbor po tom, čo sa podpredseda parlamentu Kásim Súrí odmietol zaoberať návrhom opozície na vyslovenie nedôvery úradujúcej vláde.

 

 

Pakistanský najvyšší súd však vo štvrtok 7. marca rozhodol, že rozpustený parlament musí opäť zasadnúť a hlasovať o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Chánovi. Za odvolanie premiéra hlasovalo v nedeľu (10. apríla) 174 zo 342 poslancov. Šehbáz Šaríf je bratom bývalého pakistanského premiéra Naváza Šarífa, ktorý v tomto úrade pôsobil v rokoch 1990-93, 1997-99 a 2013-17. Najvyšší pakistanský súd ho v roku 2017 zbavil funkcie pre podozrenia z korupcie. O rok neskôr ho odsúdili na desať rokov odňatia slobody.

 

Masívne protesty vo veľkých mestách Pakistanu, ale aj v Dubaji a londýnskom Hyde Parku.

 

V Pakistane sa uskutočnili masívne protesty proti zvrhnutiu bývalého premiéra Imrana Chána prostredníctvom hlasovania o nedôvere, ktorú vyhlásila opozícia v krajine. Protesty v nedeľu večer prebiehali približne od 21:30. v Islamabade, Lahore, Karáčí, Pešávare, Malakande, Multane, Khanewal, Khyber, Jhang, Quetta, Okara, Abbottabad, Bajaur, Lower Dir, Shangla, Kohistan, Mansehra, Swat, Gujrat, Faisalabad, Nowshera, Dera Ghazi Khan a Mandi Bahauddin , uvádza Dawn news.

 

Khan na Twitteri v nedeľu neskoro večer poďakoval tisíckam demonštrantov, ktorí ho podporili.

 

V hlavnom meste Islamabad sa protest začal od nultého bodu mesta, čo viedlo k zhusteniu premávky na diaľnici Srinagar, uvádzajú správy Dawn. Medzitým sa veľké množstvo Chánových priaznivcov vrátane žien a detí objavilo v tlačovom klube Peshawar a skandovali heslá proti opozícii. V Lahore sa demonštrácia presunula smerom k mestskému Liberty Chowk. Protest v Karáčí sa konal na Rashid Minhas Road, kde sa zúčastnilo veľké množstvo priaznivcov. Okrem Pakistanu sa protesty konali aj v Dubaji a londýnskom Hyde Parku.

 

Možno vás zaujme: Sergej Beseda skončil kvôli neúspechu na Ukrajine vo väzení



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies