Parlament v Iráne schválil zákon, ktorý označuje všetky jednotky USA na Blízkom východe za teroristov

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 16:05 • 2 min
Parlament v Iráne schválil zákon, ktorý označuje všetky jednotky USA na Blízkom východe za teroristov

TEHERÁN - Irán odsúhlasil uvedenie americkej armády na zoznam teroristov, ak by Američania klasifikovali iránske revolučné gardy ako teroristickú organizáciu.

slovakia

left justify in out

Iránski poslanci odsúhlasili zákon, ktorý označuje všetky jednotky Spojených štátov na Blízkom východe za teroristov.

 

Stalo sa tak deň po tom, ako vstúpilo do platnosti vyhlásenie, podľa ktorého USA považujú iránske Revolučné gardy za teroristickú organizáciu. Minister obrany predstavil návrh zákona, podľa ktorého vláda môže zasiahnuť proti teroristickej činnosti USA.

 

Úrady môžu využiť "legálne, politické a diplomatické" opatrenia na neutralizáciu amerických krokov. Na dnešnom zasadnutí 290-členného parlamentu sa zišlo 207 poslancov, pričom zákon schválilo 204 prítomných. Dvaja hlasovali proti prijatiu a jeden sa zdržal hlasovania.

 

 

Heshmatollah Falahatpisheh, šéf Národného bezpečnostného výboru, doslovne povedal na Twitteri: "Ak sú Revolučné gardy umiestnené na americkom zozname teroristických skupín, postavíme armádu tejto krajiny na čierny zoznam teroristov.“ 

 

Pozadie je odkaz od agentúry Reuters, podľa ktorej USA chcú klasifikovať Revolučné gardy, vládnu polovojenskú elitnú skupinu, ako zahraničnú teroristickú organizáciu.

 

Washington by po prvýkrát oficiálne označil armádu inej krajiny za teroristickú skupinu. Rozhodnutie bolo oznámené ministerstvom zahraničných vecí v pondelok. Až v utorok vláda USA oznámila plány na zváženie ďalších sankcií voči Iránu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies