Parlament uznal Aborigénov za pôvodných obyvateľov krajiny

NETKY.SK • 13 Február 2013, 12:25 • 2 min
Parlament uznal Aborigénov za pôvodných obyvateľov krajiny

Parlament uznal Aborigénov za pôvodných obyvateľov krajiny - Politika Austrálsky parlament schválil dnes zákon, ktorý oficiálne uznáva Aborigénov ako pôvodných obyvateľov krajiny. Takzvaný Zákon o uznaní otvára cestu k vypísaniu referenda o dodatkoch k ús

slovakia

left justify in out

imgAustrálsky parlament schválil dnes zákon, ktorý oficiálne uznáva Aborigénov ako pôvodných obyvateľov krajiny.
      Takzvaný Zákon o uznaní otvára cestu k vypísaniu referenda o dodatkoch k ústave Austrálie. Tie by mali zakotviť mimoriadne postavenie približne aborigénskej menšiny v austrálskej spoločnosti. 
      Rozhodnutie poslancov vyvolalo podľa agentúry DPA pozitívne reakcie lídrov aborigénskej komunity. Austrálska premiérka Julia Gillardová vyjadrila presvedčenie, že ústavné uznanie bude balzamom na otvorenú ranu v dejinách Austrálie.
      Termín referenda zatiaľ nebol stanovený, pravdepodobne sa však bude konať na budúci rok. Dodatky k ústave majú oficiálne uznať, že pred príchodom prvých britských osadníkov v roku 1788 žila v Austrálii domorodá populácia. 
      "Musíme uznať, že pred rokom 1788 bola táto krajina aborigénska, tak ako je dnes austrálska. Bez toho budeme neúplným a rozpolteným národom... Musíme odčiniť opomenutia a tvrdosť srdca našich predkov," komentoval líder opozičných liberálov Tony Abbott. 
      V 22-miliónovej Austrálii v súčasnosti žije približne pol milióna obyvateľov, ktorí sa hlásia k aborigénskemu pôvodu. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies