Parlament treba približovať ľuďom, zhoduje sa koalícia aj opozícia

NETKY.SK • 1 September 2018, 14:51 • 2 min
Parlament treba približovať ľuďom, zhoduje sa koalícia aj opozícia

BRATISLAVA - Parlament treba približovať ľuďom, zhoduje sa koalícia aj opozícia. Poslanci sú radi, že Národná rada SR otvára každoročne brány verejnosti a môžu sa s ľuďmi rozprávať aj o ich problémoch. Niektorí by prijali, keby bol parlament takto otvorený aj častejšie ako raz za rok.

slovakia

left justify in out

"Pre mňa je príjemné vypočuť si slová povzbudenia, ale nemám problém ani so slovami kritiky, veď to nás má motivovať. Dnešok je deň o Národnej rade a urobíme všetko pre to, aby ľudia zažili jeden krásny deň, vďaka ktorému budú ešte viac hrdí na svoj štát," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý sa podľa vlastných slov snaží NR SR priblížiť ľuďom aj z hľadiska symbolov a akcií na Bratislavskom hrade.

 

"Približovanie parlamentu ľuďom je dôležité aj preto, že máme svoj vlastný štát a musíme cítiť súhru a blízkosť tak, aby sme riešili problémy ľudí. To je jedna z najväčších výziev nás politikov, aby sme obnovili dôveru v štát a aby ľudia cítili, že sa tu oplatí žiť a aj ho tvoriť," zdôraznil šéf parlamentu.

 

Nezaradená poslankyňa Viera Dubačová považuje to, že je parlament otvorený verejnosti, za veľmi dôležité. "Mal by byť otvoreným priestorom pre ľudí nie iba raz v roku. Aj politici by mali byť pod väčšou kontrolou," myslí si. Otvorený parlament oceňuje aj Martin Poliačik (nezaradený), ktorý by DOD radšej robil 17. novembra, ale je rád, že vôbec je.

 

"Som rád, že parlament otvára brány, lebo byť v kontakte s občanmi je dôležité, dobré je porozprávať sa. Ak má byť parlament inštitúciou otvorenou ľuďom, tak je dobré, že si ho môžu prejsť," podotkol.

 

Podobný názor má aj líder OĽaNO Igor Matovič. "Je to sviatok pre ľudí, ktorí majú raz do roka možnosť pozrieť si parlament, miesto, kde sa prijímajú zákony," uviedol.

 

Aj podľa poslanca Smeru-SD Erika Tomáša sú priame stretnutia s občanmi veľmi dobré na to, aby si poslanci vypočuli spätnú väzbu a návrhy, ktoré by sme mohli pretaviť do zákonov. "Politici by sa nemali báť stretnutí s občanmi, pretože niekedy aj tvrdšia, ale vecná diskusia môže prispieť k zaujímavým nápadom a témam," povedal Tomáš.

 

Martin Klus zo SaS sa teší z ľudí, ktorí prišli do parlamentu a zdôrazňuje potrebu hlásiť sa k Ústave SR. "Ústava SR je najdôležitejší zákon a treba sa k nemu hlásiť. Akurát že po tých rokoch prešiel toľkými novelizáciami a bol toľkokrát pošpinený, že si myslíme, že Deň Ústavy SR je jeden zo štátnych sviatkov, ktoré nevyhnutne nepotrebujeme," uviedol s tým, že by stačilo, keby z neho bol pamätný deň.

 

Hnutie Sme rodina považuje výročie prijatia Ústavy SR za významný deň v dejinách Slovenska a Slovákov. "Ale naša ústava si zaslúži viac ako len pripomenutie. Dôležitejšie je, aby všetci politici ústavu aj dodržiavali," dodáva Sme rodina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies