Parlament schválil zmeny v miestnych daniach

NETKY.SK • 16 September 2014, 12:04 • 2 min
Parlament schválil zmeny v miestnych daniach

BRATISLAVA - Parlament schválil novelu zákona o miestnych daniach a poplatkoch, ktorú do národnej rady predložili poslanci za Smer-SD, KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. Poslanci chcú návrhom zaviesť možnosť platiť miestne dane za trafostanice a ďalšie stavby, ktoré doteraz neboli platené.

slovakia

left justify in out

Podľa jedného z predkladateľov Ľubomíra Petráka (Smer-SD) bude napríklad možnosť vyrubiť daň za stavby, ktoré slúžia na predaj, ako sú rôzne stánky či kiosky. Podľa doteraz platného zákona, keďže neboli pevne spojené so zemou, nemohli byť zdaňované. 

 

Novela má zaviesť platbu za podzemné garáže. Pri nich sa stanoví výmera podľa najväčšej plochy ktoréhokoľvek z podzemných podlaží. Upravuje sa tiež platba pri zbere komunálneho odpadu. "Návrh sme konzultovali so ZMOS a Úniou miest Slovenska,“ konštatoval Petrák s tým, že snahou bolo vyriešiť čo najviac vecí. 

 

Podľa Petra Muránskeho z KDH strany, ktoré majú väzbu na prvý stupeň samosprávy, teda na komunálnu sféru a majú svojich starostov, by mali komunikovať v oblasti legislatívy. "Ide o flexibilitu pri riešení niektorých komplikovaných zákonov,“ povedal pre agentúru SITA. Muránsky upozornil, že obce mali doteraz problém pri vývoze odpadu, keď bolo potrebné preukazovať, či ten, kto má trvalý pobyt v obci, sa v nej aj zdržiava a teda mohla niekomu znížiť alebo odpustiť poplatok. "V novele explicitne stanovujeme, aby mohla vyjsť v ústrety takémuto občanovi,“ povedal. Rovnako aj v prípade poplatkov za komunálny odpad pre osoby v určitej tiesni. "Navrhujeme, že obce môžu znížiť poplatok za odpad osobám starším ako 62 rokov,“ uviedol. 

 

Samosprávy podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Jozefa Mikuša ukázali od roku 1990 svoju životaschopnosť. Ukázali, že vedia spravovať veci verejné. Preto je podľa neho potrebné počúvať názory samospráv pri vylepšovaní vzťahov medzi samosprávami a občanmi. "Návrh zákona vychádza zo skúseností a zlepšuje postavenie daňového subjektu,“ povedal Mikuš pre agentúru SITA. Podľa neho má byť novela pomocou samosprávam pri prenesených výkonoch štátnej správy a zlepšenom fungovaní hospodárenia. Žilinský primátor a poslanec NR SR za Smer-SD Igor Choma tvrdí, že návrh novely je iniciatívou zdola. "Novela dáva priestor mestám miestne dane regulovať a aj pomáhať,“ povedal pre agentúru SITA. Napríklad pri nocľažnom sa dáva samosprávam možnosť, aby bolo nižšie, ako je v súčasnosti stanovené zákonom. "Pre mňa ako primátora veľkého mesta je dôležitá úprava podzemných garáží,“ dodal. 

 

Daň z ubytovania sa podľa novely nebude môcť vyberať od pacientov, ktorým kúpele poskytujú ústavnú zdravotnú starostlivosť. Novela zavádza obmedzenie pre správcov dane pri určovaní sadzby dane z pozemkov pre ornú pôdu, chmeľnice, vinice, ovocné sady, trvalé trávnaté porasty, lesné pozemky a rybníky s chovom rýb vo výške 5-násobku základnej ročnej sadzby dane a pre záhrady, stavebné pozemky a zastavané plochy a nádvoria vo výške 5-násobku nimi ustanovenej najnižšej ročnej sadzby dane z pozemkov pre tieto pozemky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona