Parlament schválil zákon obmedzujúci predaj i pitie alkoholu

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 11:25 • 2 min
Parlament schválil zákon obmedzujúci predaj i pitie alkoholu

ANKARA - Turecký parlament prijal v piatok vládny návrh zákona sprísňujúci predaj, konzumáciu a propagáciu alkoholu. Nový zákon musí pred vstupom do platnosti ešte podpísať prezident.

slovakia

left justify in out

Legislatíva zakazuje predaj alkoholických nápojov od 22:00 do 6:00 ráno. Alkohol sa nebude môcť predávať v blízkosti mešít a vzdelávacích zariadení. Výrobcovia alkoholických nápojov nesmú sponzorovať spoločenské podujatia, reklamy na alkoholické nápoje v televízii a na verejnosti budú zakázané a na fľašiach musia byť varovania o škodlivosti alkoholu. Zákon tiež zavádza prísnejšie tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. Vláda premiéra Recepa Tayyipa Erdogana tvrdí, že novou legislatívou chce ochrániť mladých ľudí pred škodlivými účinkami tejto drogy. Podľa kritikov to však je ďalší zásah do súkromia obyvateľov krajiny, ktorú sa Erdoganova vláda snaží islamizovať.

Samotný Erdogan, ktorý nefajčí ani nekonzumuje alkohol, nedávno označil ajran, nealkoholický osviežujúci nápoj vyrábaný z jogurtu a vody, za národný nápoj Turkov. Podľa oficiálnych štatistík až 85 percent Turkov alkohol nepije. K zákazu podávania liehovín začiatkom roka pristúpila aj letecká spoločnosť Turkish Airlines, ktorá tiež nariadila letuškám nosiť sukne až po členky a zakázala im používať výrazný rúž na pery. 

Sekularisti neustále poukazujú na konanie dlhoročného tureckého premiéra a jeho Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Tá sa údajne snaží terajší sekulárny systém nahradiť režimom založeným na moslimskom práve šaría. AKP svoje náboženské korene nepopiera, odmieta však prívlastok islamská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona