Parlament schválil súbeh príjmu z práce a sociálnych dávok

NETKY.SK • 15 Október 2014, 17:52 • 2 min
Parlament schválil súbeh príjmu z práce a sociálnych dávok

BRATISLAVA - Od začiatku budúceho roka sa na Slovensku zavedie súbeh príjmu z práce a poberania dávok v hmotnej núdzi. Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú dnes schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Nárok na pomoc v hmotnej núdzi budú mať pôvodne dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí si našli prácu a ich zárobok nepresahuje dvojnásobok minimálnej mzdy, čo bude v budúcom roku 760 eur. Bude sa to vzťahovať aj na tých nezamestnaných, ktorí nepracujú viac ako jeden rok a nie sú evidovaní ako nezamestnaní na úrade práce. Prvých šesť mesiacov budú mať tieto osoby nárok na osobitný príspevok 126,14 eura mesačne a ďalší polrok od štátu dostanú príspevok 63,07 eura mesačne. 


V súčasnosti má pôvodne dlhodobo nezamestnaný nárok na polročné poberanie osobitného príspevku 63,07 eura v prípade, ak jeho hrubá mzda nepresahuje trojnásobok minimálnej mzdy, teda 1 056 eur. Vylučuje sa však súbeh poskytovania pomoci v hmotnej núdzi a osobitného príspevku. Ak teda v súčasnosti dostane pôvodne dlhodobo nezamestnaný osobitný príspevok, nemá už nárok na čerpanie dávok v hmotnej núdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies