Parlament schválil rezolúciu, ktorá by mala upokojiť židov i moslimov

NETKY.SK • 20 Júl 2012, 07:03 • 2 min
Parlament schválil rezolúciu, ktorá by mala upokojiť židov i moslimov

Parlament schválil rezolúciu, ktorá by mala upokojiť židov i moslimov - Politika Nemecký Spolkový snem (Bundestag) reagoval dnes prijatím upokojujúcej rezolúcie na pobúrenie, ktoré v židovskej a moslimskej komunite vyvolal júnový verdikt súdu v Kolíne nad

slovakia

left justify in out

img

Nemecký Spolkový snem (Bundestag) reagoval dnes prijatím upokojujúcej rezolúcie na pobúrenie, ktoré v židovskej a moslimskej komunite vyvolal júnový verdikt súdu v Kolíne nad Rýnom, zakazujúci obriezku neplnoletých chlapcov.
      Poslanci veľkou väčšinou hlasov podporili text, v ktorom sa vyslovujú za to, aby lekársky odborne realizovaná bezbolestná obriezka chlapcov bola zásadne prípustná. Proti bola iba frakcia opozičnej strany Ľavica, návrh podporila iba časť Zelených.
      Ako zdôraznil šéf parlamentnej frakcie vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Günter Krings, ide o jasný signál, že život židov a moslimov v Nemecku sa nesmie sťažovať.
      Šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle rýchlu reakciu zákonodarcov privítal. Podľa jeho slov by sa v zahraničí nedalo vysvetliť, že sa občanom v Nemecku neumožňuje obriezka z religióznych dôvodov.
      Kolínsky súd v minulom mesiaci rozhodol, že obriezka spôsobuje nedospelým chlapcom telesnú ujmu a je zásahom do ich osobnej integrity, aj keď sa deje so súhlasom rodičov. O prípadnej obriezke by sa podľa súdu mali mladí ľudia rozhodnúť sami až po dovŕšení dospelosti. Združenie nemeckých lekárov následne varovalo lekárov pred vykonávaním obriezky.
      Mimochodom, z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý pre nemeckú tlačovú agentúru DPA pripravil inštitút YouGov, vyplýva, že väčšina Nemcov je za zákaz obriezky, stáročia starej tradície. Proti zákazu sa vyslovilo 42, za zákaz 45 percent respondentov, zvyšných 13 percent sa k téme nevyjadrilo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies