Parlament schválil protiinflačnú pomoc!

NETKY.SK • 24 Máj 2022, 21:44 • 2 min
Parlament schválil protiinflačnú pomoc!

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR v utorok schválila protiinflačnú pomoc z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa.

slovakia

left justify in out

Zákon podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov. Za boli poslanci OĽaNO aj Sme rodina. Z nezaradených návrh podporili poslanci zo Za ľudí a Martin Čepček, Ján Krošlák, Katarína Hatráková, Romana Tabák, ale aj Jozef Šimko, Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Opatrenia podporili aj poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Koaličná SaS hlasovala proti. Poslanci Smeru-SD sa zdržali a návrh nepodporili ani nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD.

 

Zákonom zvýšia daňový bonus, čím zabezpečia vyšší čistý disponibilný príjem v domácnostiach s deťmi, kde pracuje aspoň jeden z rodičov. Zároveň zvýšia prídavok na dieťa. Cieľom je najmä zmiernenie dosahov aktuálneho zdražovania.

 

img

 

Cieľovú skupinu daňovníkov uplatňujúcich si nárok na daňový bonus na dieťa súčasne rozšírili bez ohľadu na výšku dosahovaných zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti a podnikania, živnosti. Zrušia tiež minimálnu hranicu šesťnásobku sumy minimálnej mzdy na uplatnenie nároku na daňový bonus, pričom stanovia percentuálny limit základu dane nároku na daňový bonus v závislosti od počtu vyživovaných detí - od 20 % do 55 %.

 

Sumu daňového bonusu upravia v závislosti od dosiahnutého veku dieťaťa. Ustanovia dve vekové hranice z pôvodných troch. Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov, zvýšia zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur. Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov (15 až 25 - ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) zvýšia zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Peter Pellegrini kritizuje Igora Matoviča. Čo mu prekáža?

 

Od júla tohto roka zároveň zvýšia prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne. Pôvodne ho mali zvýšiť od budúceho roka na 50 eur, na základe pozmeňujúceho návrhu z výborov však túto sumu znížili na 40 eur.

 

 

Ďalej vzhľadom na zvýšenie sumy prídavku na dieťa zrušia jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. V roku 2022 a v roku 2023 neuplatnia valorizačný mechanizmus.

 

Na voľnočasové aktivity dostanú deti od 5 do 18 rokov každý mesiac 60 eur. Pôvodne počítali s tzv. krúžkovným v sume 50 eur, na základe pozmeňujúceho návrhu z výborov však tento príspevok zvýšili na 60 eur.

 

Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok. Registre by mali vzniknúť do 1. januára budúceho roka.

 

img

 

Príspevok budú pripisovať na konto dieťaťa 12 mesiacov vopred. Mali by tak zabezpečiť flexibilitu nakladania s príspevkom a zároveň tým umožnia objednávanie voľnočasových aktivít v dlhšom čase. „Príspevok sa pripíše na konto dieťaťa vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca,“ priblížilo ministerstvo financií.

 

Možno vás zaujme: Navrhované zníženie DPH na pohonné látky EÚ neumožňuje, vyhlásil Matovič



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies