Parlament schválil plán ekonomických reforiem

NETKY.SK • 2 August 2011, 09:00 • 2 min
Parlament schválil plán ekonomických reforiem

Parlament schválil plán ekonomických reforiem - Politika Kubánsky parlament dnes schválil reformu stagnujúcej štátnej ekonomiky a zrušenie niektorých obmedzení v súkromnom živote občanov. Informovali o tom štátne médiá.

slovakia

left justify in out

img

Kubánsky parlament dnes schválil reformu stagnujúcej štátnej ekonomiky a zrušenie niektorých obmedzení v súkromnom živote občanov. Informovali o tom štátne médiá.
      Plán, ktorý zahŕňa viac ako 300 bodov, je prvým, ktorý odsúhlasil aprílový zjazd komunistickej strany. Definitívne sa ním mení desaťročia direktívne a centralisticky riadená spoločnosť, vybudovaná pod vedením Fidela Castra.
      "Socializmus znamená rovnaké práva a príležitosti pre všetkých, ale nie rovnostárstvo," povedal predseda parlamentného výboru pre ústavné a právne otázky José Luis Toledo pri predstavení návrhu.
      Na zasadnutí boli prítomní kubánsky prezident Raúl Castro a ďalší vysokopostavení stranícki a vládni predstavitelia.
      "Kubánsky parlament dnes podporil a schválil ekonomické aj sociálne plány komunistickej strany a revolúcie," uviedla štátna tlačová agentúra.
      Reformy, ktoré budú realizované počas piatich rokov, znižujú viac ako milión vládnych zamestnaneckých miest a redukujú úlohu štátu v sektoroch ako poľnohospodárstvo, maloobchod, doprava a výstavba v prospech malého súkromného podnikania.
      Štátne firmy budú mať väčšiu voľnosť pri robení vlastných rozhodnutí a budú môcť brať do úvahy trhové sily. Štátne dotácie budú postupne znižované a štátne platy, ktorých priemerná úroveň je 18 dolárov na mesiac, sa budú zvyšovať, uviedla tlačová agentúra Reuters.
      Zároveň budú uvoľnené regulačné nariadenia obmedzujúce život bežných občanov, ako je nákup a predaj áut a bytov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies