AKTUALIZÁCIA: Parlament schválil obrannú dohodu s USA. Čo na to premiér či opozícia?

NETKY.SK • 9 Február 2022, 11:48 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Parlament schválil obrannú dohodu s USA. Čo na to premiér či opozícia?

BRATISLAVA - Parlament rokoval o obrannej dohode s USA včera aj dnes. Konečne poznáme výsledok.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 9.2. 15:50

 

Uhrík, Mazurek i Kotleba hovoria o vlastizrade v súvislosti s dohodou s USA

 

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Milan Mazurek a europoslanec Milan Uhrík hovoria o vlastizrade v súvislosti s odsúhlasením dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA. "Vláda pošliapala niekoľkokrát elementárne pravidlá politiky aj slušného správania," vyhlásil Uhrík s tým, že vláda "umlčala" ich iniciatívu na vyhlásenie referenda o dohode. Zmluva bola podľa neho pretlačená nasilu, a to aj médiami a policajnými obuškami.

 

img

 

Podotkol, že vláda zmluvu pretláčala aj preto, aby zakryla iné témy, ako napríklad zdražovanie cien energií a potravín. Kritizoval aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Podobne to vníma i predseda ĽSNS Marian Kotleba. "Schválenie dohody o obrannej spolupráci v navrhovanom znení nebude ničím iným ako parlamentom schválenou vlastizradou," povedal tesne pred hlasovaním. Dohoda podľa neho spraví z občanov SR občanov druhej kategórie na ich vlastnom území. Hovorí aj o vzdávaní sa časti suverenity Slovenska.

 

Podľa Zemanovej je odsúhlasenie dohody s USA znakom zodpovednosti

 

Odsúhlasenie dohody o obrannej spolupráci s USA je hlasom zodpovednosti a zároveň jasným "nie" populizmu, hystérii a cynizmu v podaní opozície a extrémistov. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Šéfka Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS) dodala, že opozícia sa zahráva s naším bezpečnostným zakotvením.

 

img

 

"To, čo robili opoziční poslanci, bolo hanebné, ale zároveň vonku sa ukázalo, aká veľká časť spoločnosti je rozdelená, nevie sa zorientovať v informáciách a dezinformáciách," povedala na tlačovej konferencii Zemanová. "Bezohľadná opozícia celé týždne manipulovala verejnou mienkou, klamala o našich spojencoch a prekročila všetky medze," dodala. Hlasovaním sa podľa Zemanovej potvrdilo, že Slovensko si plní svoje medzinárodné záväzky, že patrí na Západ, do EÚ a NATO.

 

Hlasovanie podľa Marcinkovej presiahlo otázky bezpečnosti a obrany tejto krajiny

 

"Atmosférou, ktorú v spoločnosti vytvorila opozícia, nastolila úplne inú diskusiu. Úplne iný zápas, a to zápas, kam má Slovensko patriť," skonštatovala s tým, že 79 hlasov považuje za krehké víťazstvo vzhľadom na to, ako sa atmosféra v spoločnosti vybičovala. "Títo politici sa zahrávajú s naším európskym a bezpečnostným zakotvením," povedala na margo opozície.

Hoci predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa pri hlasovaní o dohode zdržal, Zemanová vníma ako kľúčové to, že dohodu schválili a podporilo ju 79 poslancov.

 

img

 

Šéfka klubu SaS si myslí, že parlamentná stráž nie je potrebná. Treba však podľa nej zabezpečiť, aby sa nemohlo stať, že poslanci prídu do pléna NR SR so zbraňou, keďže pri vstupe do budovy neprechádzajú kontrolou. "Táto diskusia na grémiu odznela a boli reálne obavy, či v ten deň, keď sa rokovalo o zmluve, náhodou nemajú pri sebe zbrane," dodala.

 

Čo si myslia Veronika Remišová a Juraj Šeliga?

 

Schválenie obrannej dohody s USA sa stalo súčasťou boja o budúcnosť a charakter Slovenska. Uviedla to predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová v stanovisku, ktoré sprostredkovalo tlačové oddelenie strany. Podľa Remišovej ide o zmluvu, ktorú iniciovali politici a nominanti Smeru-SD a Hlasu-SD.

„Sú to tí istí ľudia, ktorí dnes neváhajú dohodu zneužívať na klamstvá a rozoštvávanie občanov, pretože sa veľmi boja trestného vyšetrovania ich káuz a nominantov. To je skutočný dôvod, pre ktorý sme boli svedkami nedôstojného cirkusu za asistencie fašistov a generálneho prokurátora. Z témy uzatvorenia obrannej dohody sa tak stala súčasť boja o demokratický a právny štát,“ vyhlásila Remišová.

 

img

Podľa nej je zrejmé, že Slovensko, podobne ako v ére Vladimíra Mečiara, čaká existenčný zápas o jeho ďalšie smerovanie a charakter. „Jedna cesta vedie k demokratickému a právnemu štátu. Tá druhá je cesta vedúca k rozkladu demokracie a právneho štátu, na ktorú chcú Slovensko stiahnuť Robert Fico, Peter Pellegrini a fašisti,“ povedala. Ako ďalej uviedla, dnes krajine reálne hrozí návrat politikov s antidemokratickým mentálnym nastavením, ako aj politikov, ktorí roky drancovali Slovensko a tolerovali zneužívanie štátu zločineckými skupinami. „Je povinnosťou všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí, ktorí si ctia právny štát, aby chránili bezpečnosť, slobodu a národnú hrdosť slobodného a demokratického Slovenska,” uzavrela Remišová.

 

img

Podpredseda strany Za ľudí a poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga deklaroval, že dohoda poskytne vyššiu mieru bezpečnosti v dnešnom neistom svete. „Ide síce o štandardnú obrannú zmluvu, no opozícia ju neváhala prezentovať ako zradcovskú a okupantskú zmluvu, ktorou sa vzdávame svojej suverenity a časti svojho územia. Ich klamstvá zahltili mediálny priestor a úplne tak zaclonili akúkoľvek politickú a odbornú diskusiu. Som však rád, že sa v parlamente našlo 79 štátnikov, ktorým záleží na Slovensku, jeho obyvateľoch a na jeho budúcnosti,” vyhlásil Šeliga.

 

Čaputová podpíše obrannú zmluvu, len čo jej bude doručená

 

Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje vôľu poslancov a zmluvu o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými je pripravená ratifikovať hneď ako jej bude doručená. Agentúre SITA to povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec.

 

img

Hovorca hlavy štátu zároveň pripomína, že petičné právo občanov nie je nijakým spôsobom dotknuté ratifikáciou zmluvy. Dodáva, že nie je zatiaľ známa ani referendová otázka a nezačal sa ani zber podpisov pod petíciu, ktorú avizovali opozičné strany. „Referendum je ústavné právo občanov a výsledok zamýšľaného referenda, ak sa ho opozícii podarí iniciovať, bude prezidentka a ďalšie ústavné orgány rešpektovať,“ uzavrel Strižinec.

 

Aktualizácia 9. 2. 13:20

 

Obrannú zmluvu podporili SaS a OĽaNO, proti boli poslanci OĽaNO Romana Tabák a Milan Kuriak. Za dohodu hlasovali aj nezaradení poslanci zo strany Za ľudí a tiež nezaradení poslanci Tomáš Valášek s Miroslavom Kollárom.

 

img

 

Hnutie Sme rodina nehlasovalo jednotne, proti boli Martin Borguľa, Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský, Petra Hajšelová, Igor Kašper a Miloš Svrček. Predseda hnutia a NR SR Boris Kollár sa zdržal.

 

Proti dohode hlasovali jednotne poslanci Smeru-SD, ĽSNS a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho aj Tomáša Tarabu či Milana Mazureka.

 

Národná rada SR rokovala o dohode na mimoriadnej schôdzi v utorok (8. 2.). Minister obrany Jaroslav Naď zdôraznil význam dohody aj pre obranu krajiny. O slovo požiadal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, no poslanci mu to neumožnili. Jeho prejav neskôr prečítal podpredseda parlamentu Juraj Blanár. Žilinka označil zmluvu za nevýhodnú. Kritizoval ju aj líder Smeru-SD Robert Fico, ktorý hovoril okrem iného o odovzdaní časti suverenity SR.

Do diskusie sa písomne prihlásilo vyše 30 rečníkov, no vystúpenia v pléne narúšal piskot i výkriky opozičných poslancov z ĽSNS. Tí zároveň blokovali rečnícky pult. Pre ich obštrukciu nakoniec parlament diskusiu ukončil nočným hlasovaním.

 

Počas utorka i stredy sa pred parlamentom konali aj protesty proti dohode. Slovenská republika a Spojené štáty podpísali dohodu o obrannej spolupráci (DCA) minulý týždeň v americkom Washingtone. Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Pri podpise bol aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

 

Dohoda má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

 

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporila. V snahe zmierniť obavy časti verejnosti doložila k splnomocneniu na podpis interpretačné vyhlásenie. Obsahuje výklad častí zmluvy vyvolávajúcich najviac otáznikov. Vlastnú interpretačnú doložku priložila aj americká strana, podľa prezidentky je obsahovo v súlade so slovenskou.

 

Premiér poďakoval

 

Premiér Eduard Heger ocenil schválenie dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA poslancami Národnej rady (NR) SR. Podľa neho išlo o odvahu. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti.

 

 

„Ďakujem poslancom za ich odvahu postaviť sa za bezpečnosť Slovenska," povedal premiér.

 

img

 

Čo si myslí Korčok?

 

Dnešné hlasovanie za obrannú dohodu so Spojenými štátmi americkými má podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka obrovský význam. Minister zdôraznil, že išlo o hlasovanie za zodpovednosť a zároveň odmietnutie populizmu, hystérie a cynizmu v podaní opozície a extrémistov. Korčok to napísal vo svojom profile na sociálnej sieti.

 

img

Minister zdôraznil, že jeho pocit je momentálne veľmi ďaleko od pocitu víťazstva. „Podpora dohody v parlamente je síce dobrou správou, ale to, čo sa okolo nej odohralo, je mementom pre celú demokratickú politickú scénu. Je precitnutím z ilúzie o tom, že naše miesto vo svete je vybavená vec. Nie je. Veľká časť spoločnosti je zmätená, nevie sa zorientovať, nevie, prečo patríme do NATO a EÚ,“ povedal.

Tiež podľa vlastných slov rozhodne nesúhlasí s tým, že sa debata o zmluve vymkla spod kontroly, pretože bola zle načasovaná. Podľa Korčoka by debata vyzerala rovnako aj o pol roka, o rok a aj vtedy, keby nebolo žiadne napätie okolo Ukrajiny. „Slovenská politika zaštepila a evidentne ovplyvnila verejnú mienku až tak, že tu rokmi, určite v ostatnej dekáde, živila inštinkty o dekadentnom Západe, o tom, že EÚ sú hlavne peniaze, o tom, že pre Slovensko je najlepšie nepatriť nikde, o tom, že Amerika je síce garant bezpečnosti, ale inak s ňou nechceme mať nič spoločné a hlavne o tom, že NATO je agresívny vojenský pakt,“ vyhlásil.

Šéf slovenskej diplomacie skonštatoval, že vďaka dohode o obrannej spolupráci s USA dostalo Slovensko nepekný a reálny obraz toho, kde jeho občania vidia vlastnú krajinu. „Uvideli sme, že nikde v našom priestore, len na Slovensku, nie je bezpečnosť a obrana tabu. A po tomto cirkuse už nie je tabu vôbec nič. Toto je tragédia toho, čo sa odohralo a nie, že sme dohodu dali práve teraz,“ povedal.

 

img

Korčok opozícii odkázal, že bezohľadnosťou a manipuláciou prekročila všetky červené čiary a že v zahraničí nezabudnú na to, čo schválenie dohody sprevádzalo. „Toto vaše vysmievanie sa do tváre našich susedov a spojencov zostane u nich zapamätané. Pozametali ste s vlastnou krajinou ako s handrou,“ uzavrel.
 

Pellegrini vyzval prezidentku, aby zmluvu s USA neratifikovala

 

Expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby neratifikovala zmluvu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Apeluje, aby počkala so svojím podpisom na vývoj referendovej iniciatívy v tejto súvislosti i na výsledky prípadného referenda. Namieta tiež spôsob i formu prerokovania a prijatia dohody v parlamente.

„Prezidentka nevyhovela hlasu ľudí," vyhlásil Pellegrini a kritizoval, že sa neobrátila so znením dohody na Ústavný súd SR. Poukázal pritom aj na stanovisko generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý dohodu označil za nevýhodnú pre Slovensko. Expremiér preto vyzval prezidentku, aby zmluvu nepodpísala, počkala na referendum a aby vypočula svoj ľud.

 

 

V súvislosti s mimoriadnou schôdzou NR SR k dohode Pellegrini skonštatoval, že fatálne zlyhalo vedenie parlamentu. Poznamenal, že dejiny parlamentarizmu nepoznajú hanebnejší spôsob a formu, akou bola zmluva schválená. Namieta skoršie ukončenie diskusie, hovorí o chybe. „Koalícia tupou silou dokáže v NR SR presadiť akýkoľvek nezmysel, akúkoľvek vec," dodal. Šéfovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) vyčíta, že neurobil poriadok. Mal podľa neho nájsť vhodný spôsob na riešenie obštrukcií ĽSNS, ktorá narúšala rokovanie a blokovala rečnícky pult v rokovacej sále.

 

Podotkol tiež, že v otázke obrannej zmluvy zlyhal aj premiér Eduard Heger. Neupokojil podľa neho dostatočne situáciu v spoločnosti. Pellegrini si myslí, že premiér mal vystúpiť aj v parlamente a mal verejnosti vysvetľovať pochybnosti.

 

img

 

Pellegrini má pochybnosti aj o tom, prečo chcela koalícia zmluvu tak rýchlo prerokovať. „Buď je vláda tlačená niekým, aby to okamžite schválila a vyhovela záujmu druhej zmluvnej strany, alebo, ak to tak nie je, tak táto rýchlosť len potvrdzuje, že sa vládna koalícia extrémne bojí nálad spoločnosti a odporu," uviedol.

 

Fico spúšta petičnú akciu, v referende bude aj otázka o zmluve s USA

 

Opozičný Smer-SD spustí v najbližšej dobe petičnú akciu za vyhlásenie referenda s tromi otázkami. Jednou z nich bude aj otázka týkajúca sa obrannej zmluvy s USA, ktorú v stredu odobrila Národná rada (NR) SR. Po hlasovaní o zmluve to uviedol šéf Smeru-SD Robert Fico. Okrem obsahu zmluvy kritizoval aj priebeh diskusie v pléne. Predseda NR SR Boris Kollár si podľa neho nevie urobiť poriadok a namiesto toho ukončil diskusiu, hoci do nej bolo prihlásených 30 rečníkov.

„Spúšťame petičnú akciu. Súčasťou bude aj otázka, ktorá sa týka tejto zradcovskej dohody. V prípade platného výsledku referenda výsledok má silu ústavného zákona, čo bude zaväzovať ústavných činiteľov, pokiaľ ide o prístup k tejto zmluve. Verím, že občania SR povedia zmluve nie," povedal na tlačovej konferencii Fico a vyzval ľudí podporiť referendum.

 

 

Referendum by malo obsahovať aj otázku týkajúcu sa predčasných volieb. Tretia otázka sa bude podľa Fica pravdepodobne týkať zastropovania dôchodku. Otázku o zmluve s USA ešte formulujú. Pred časom hovoril, že otázka by sa mala týkať vypovedania zmluvy s USA.

Kritizoval tiež diskusiu v pléne. „V čase, keď bolo do rozpravy prihlásených 30 poslancov, z toho 25 opozičných, v takejto vážnej veci sa vládna väčšina rozhodla silou ukončiť rozpravu v NR SR. Namiesto toho, aby predseda NR SR hľadal nejaké riešenie," povedal Fico s tým, že ide o porušenie princípov parlamentarizmu a demokracie.

 

Šéf Smeru-SD zopakoval, že zmluva je nevýhodná pre Slovensko, porušuje suverenitu a nevyplýva z nášho členstva v NATO. Dohoda podľa neho hovorí, že v niektorých veciach bude mať na území SR prednosť právo USA pred slovenským právom. „Odovzdali sme vzdušný priestor a letiská pod kontrolu USA," myslí si šéf strany.

 

img

 

Upozornil tiež na stredajšie rozhodnutie vlády o vyslaní slovenských vojakov, ktorí budú cvičiť v Poľsku i na Ukrajine. Rozšírením výcvikových aktivít na prvý polrok reagujú Ozbrojené sily (OS) SR na vývoj bezpečnostnej a geopolitickej situácie v Európe. Fico to označil za provokáciu.

 

Pôvodná správa

 

Parlament schválil obrannú dohodu s USA, hlasovalo za ňu 79 zo 140 prítomných poslancov. Aby platila, musí ju ešte ratifikovať prezidentka Zuzana Čaputová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies