Parlament schválil novú verejnoprávnu inštitúciu, ktorá má podporiť kultúru

NETKY.SK • 12 September 2014, 11:31 • 2 min
Parlament schválil novú verejnoprávnu inštitúciu, ktorá má podporiť kultúru

BRATISLAVA - Na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu má na budúci rok vzniknúť nová verejnoprávna inštitúcia, Fond na podporu umenia.

slovakia

left justify in out

Cez fond sa majú podľa návrhu Ministerstva kultúry (MK) SR financovať umelecké aktivity, kultúra a kreatívny priemysel. Fond nahradí podstatnú časť grantového systému ministerstva kultúry. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu umenia a o novele zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK SR, ktorý dnes schválil parlament. Fond by mal prvé umelecké projekty podporiť v roku 2016.

 

Návrh vychádza z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2012 – 2016, v ktorom sa kabinet zaviazal hľadať nové možnosti a modely financovania kultúry nielen z verejných zdrojov a pretransformovať súčasný grantový systém MK SR na verejnú inštitúciu, ktorej príjmy určené na podporu slovenskej kultúry budú zákonom zabezpečené aj výnosmi z hazardných hier a lotérií. 

 

Vznik fondu má význam z "hľadiska väčšej nezávislosti pri distribúcii finančných zdrojov, aj pri možnosti - keďže to nebude priamo ministerstvo, dávať granty na viac období, poskytovať aj štipendiá, podporovať nielen realizáciu kultúrnych podujatí, ale už samotnú tvorbu", povedal minister kultúry Marek Maďarič. Upozornil, že grantový systém ministerstva v súčasnosti väčšinou podporuje realizáciu hotových diel. Pripomenul, že v minulosti audiovizuálnu časť svojich grantov MK SR presunulo do ním vytvoreného verejnoprávneho Audiovizuálneho fondu. 

 

V grantovom systéme ministerstva kultúry sa ročne rozdeľuje zhruba 20 miliónov eur. V roku 2013 to bolo približne 21 miliónov eur. Do financií určených pre Fond na podporu umenia by mali prejsť grantové programy MK SR Umenie a z väčšej časti Pro Slovakia, v rámci ktorej sa financujú projekty slovenskej kultúry v zahraničí. Spolu ide v súčasnosti o približne deväť miliónov eur. Zvyšné granty určené na kultúrne dedičstvo pod ministerstvom kultúry ostanú. MK SR teda plánuje oddeliť len oblasť tzv. živého umenia a chce, aby zákon zaistil aspoň na pár úvodných rokov existencie fondu minimálne súčasný objem z grantov na živú kultúru, teda spomínaných deväť miliónov eur. Pod správou ministerstva by naďalej mala ostať aj podpora kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva. 

 

Fond na podporu umenia “umožní dopĺňať k prostriedkom z rozpočtu aj iné zdroje a je dohoda medzi ministerstvom kultúry a ministerstvom financií, že do financovania tohto fondu pôjde časť z výnosov z lotérie, to znamená z Tiposu,“ povedal vlani v decembri minister Maďarič. Hlavnými finančnými zdrojmi fondu sú podľa návrhu zákona príspevky zo štátneho rozpočtu, a to príspevok Ministerstva financií SR a príspevok MK SR. Ministerstvo financií bude poskytovať fondu príspevok prioritne z prostriedkov uhradených do štátneho rozpočtu vo forme odvodov prevádzkovateľov hazardných hier podľa zákona o hazardných hrách. 

 

Orgánmi fondu sa majú stať deväťčlenná rada ako štatutárny orgán fondu, ktorý riadi jeho činnosť, trojčlenná dozorná komisia ako kontrolný orgán a riaditeľ, ktorý je výkonným orgánom fondu. Na posudzovanie žiadostí fond zriadi odborné komisie a administratívne úlohy fondu bude zabezpečovať kancelária fondu. MK SR predstavilo zámer zriadiť Fond na podporu umenia koncom apríla 2013 a fungovať by mal začať v roku 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona