Parlament sa pozrie na dôchodky, fungovanie strán a vypočuje si Andreja Kisku

NETKY.SK • 11 Jún 2018, 07:44 • 2 min
Parlament sa pozrie na dôchodky, fungovanie strán a vypočuje si Andreja Kisku

BRATISLAVA - Bohatý 96-bodový program čaká na poslancov Národnej rady SR v rámci 32. schôdze parlamentu, ktorá bude posledným riadnym rokovaním pred letnou prestávkou. Zasadnutie sa začína v utorok a aby netrvalo príliš dlho, poslanci si na grémiu odsúhlasili, že rokovať budú aj v pondelky, ktoré majú tradične voľné.

slovakia

left justify in out

Na programe schôdze je 62 návrhov zákonov v prvom čítaní, z ktorých je sedem vládnych a 55 poslaneckých. V druhom čítaní je 22 právnych noriem, (17 vládnych, päť poslaneckých).

 

Členovia vládneho Smeru-SD predložili na rokovanie návrh, aby sa v Ústave SR zakotvil vek odchodu do dôchodku. Podľa aktuálneho návrhu sa má do ústavy dostať veta, že "vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov. Za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu, každý kto vychoval dieťa, má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe". Ako bude vyzerať konečná podoba, zatiaľ jasné nie je. Smer-SD totiž potrebuje aj podporu opozície. Tá buď takéto riešenie odmieta (napr. SaS), alebo si kladie rôzne podmienky (Sme rodina, OĽaNO). Proti zastropovaniu dôchodkového veku v ústave je aj koaličný Most-Híd.

 

Poslanci SNS a Smeru-SD zase predložili novelu zákona o politických stranách, ktorá hovorí, že výkonný orgán politickej strany by mal mať aspoň deväť členov. Účasť strán na voľbách do NR SR a Európskeho parlamentu by mala byť podmienená minimálnym počtom členov alebo minimálnym počtom členov najvyššieho orgánu politickej strany. Právna norma má tiež zabrániť kupovaniu strán, zaviesť moratórium na zmenu názvu subjektu a upraviť nakladanie s finančnými darmi.

 

Právna norma má zaviesť aj požiadavku na obsah kandidačných listín pre voľby do NR SR a EP. Súčasťou listiny má byť aj zoznam členov najvyššieho orgánu politickej strany v počte najmenej päťnásobku členov výkonného orgánu strany. Keďže minimálny počet členov výkonného orgánu strany má byť deväť, malo by sa preukázať minimálne 45 členov najvyššieho orgánu strany. Namiesto zoznamu členov najvyššieho orgánu politickej strany by mohol byť súčasťou listiny zoznam členov politickej strany rovnajúci sa najmenej dvojnásobku počtu kandidátov uvedených na kandidátke.

 

Novelu predložili poslanci SNS a Smeru-SD, podpisy partnerov z koaličného Mosta-Híd pri návrhu chýbajú. Bugárovci tvrdia, že v návrhu sú zabudované aj niektoré jeho predstavy.

 

 

V stredu popoludní sa pred poslancov postaví prezident Andrej Kiska, ktorý vystúpi so správou o stave republiky. Hlava štátu predstupuje pred poslancov so správou o stave spoločnosti pravidelne. 

 

V rovnaký deň dopoludnia sa bude hlasovať o návrhu ĽSNS významne oklieštiť možnosť podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva. V piatok budú o svojej činnosti referovať generálny prokurátor Jaromír Čižnár a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Na utorok 26. júna je naplánované rokovanie o Výročnej správe Slovenského pozemkového fondu a o Výročnej správe o činnosti Ústavu pamäti národa.

 

Okrem týchto bodov bude na programe aj voľba predsedu a dvoch členov Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies