Parlament sa podľa ministra D. Lipšica pokúsi zrušiť Mečiarove amnestie

NETKY.SK • 19 Júl 2010, 11:30 • 2 min
Parlament sa podľa ministra D. Lipšica pokúsi zrušiť Mečiarove amnestie

Parlament sa podľa ministra D. Lipšica pokúsi zrušiť Mečiarove amnestie

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) predpokladá, že sa parlament v tomto volebnom období pokúsi zrušiť amnestie, ktorými v roku 1998 ako zastupujúci prezident Vladimír Mečiar omilostil aktérov únosu Michala Kováča mladšieho. Lipšic to potvrdil v rozhovore, ktorý dnes zverejnili Hospodárske noviny (HN).
      O predložení návrhu sa už hovorilo podľa Lipšica aj v koalícii. Pôjde tak o šiesty pokus zrušiť Mečiarove amnestie. Keďže na to bude potrebný ústavný zákon, koalíciu bude musieť podporiť aj opozícia. Koaličné strany totiž nedisponujú ústavnou väčšinou.
      "Bude na dnešnej opozícii, či bude chcieť dať priechod spravodlivosti v takej závažnej veci, akou je únos Michala Kováča mladšieho, alebo nie," uviedol Lipšic.
      SNS podľa HN dlhodobo odmieta zrušenie amnestií a Smer-SD sa k prípadnej podpore nevyjadril. No podľa zistení novín zastáva strana Roberta Fica podobný názor ako v minulosti, a teda, že amnestie nie je možné zrušiť. "Ak by bolo možné zrušiť amnestiu udelenú prezidentom, tak by sa poškodzovala právna istota v existujúcom právnom systéme," zdôvodnil Fico ako premiér v roku 2008.
      Lipšic v súvislosti so Smerom-SD uviedol, že nevie, čo môže očakávať. No pripomenul, že predseda strany Fico "vyrástol na téme právneho štátu". "Ak tu máme vážne podozrenie z aktu štátneho terorizmu, podozrenie, že štát zavliekol svojho občana do iného štátu proti jeho vôli, a toto nechať nevyriešené a nepotrestané nemá s konceptom právneho štátu nič spoločné," zdôraznil.
      Podporu zrušeniu Mečiarových amnestií určite Lipšic nájde v koalícii. Nemá s ňou problém žiadna z jej strán. Väčšina politikov to považuje za dôležitý posun Slovenska v demokracii. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) označila debatu o zrušení amnestií za legitímnu a potrebnú.
      Zrušenie Mečiarových amnestií by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies