Parlament rozšíril legislatívne právomoci prezidenta Venezuely

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 08:17 • 2 min
Parlament rozšíril legislatívne právomoci prezidenta Venezuely

CARACAS - Venezuelský parlament v nedeľu schválil zákon, ktorým rozšíril kompetencie prezidenta Nicolasa Madura na deväť mesiacov.

slovakia

left justify in out

Maduro tak získal legislatívne právomoci, aby mohla krajina čeliť tomu, čo nazval hrozbou zo strany Spojených štátov. Takzvaný anti-imperialistický zákon, ktorý dáva prezidentovi právo rozhodovať dekrétmi, bude platiť od okamihu zverejnenia vo vládnych novinách až do 31. decembra 2015. Maduro požiadal o rozšírenie kompetencií v reakcii na nové sankcie Spojených štátov voči viacerým venezuelským predstaviteľom, ktorých obviňujú z porušovania ľudských práv.


Kritici venezuelskej vlády žiadajú o zmenu v mocenskom rozdelení kompetencií. Spojené štáty sa v sankciách zamerali na popredných predstaviteľov bezpečnostného aparátu krajiny zodpovedných za tvrdý zásah na minuloročných protivládnych protestoch a tiež stíhanie politických oponentov. V rámci sankcii im budú odopreté víza do USA a zároveň zmrazené účty.


Lídri juhoamerických ľavicových vlád vyjadrili podporu venezuelskému prezidentovi, zatiaľ čo Washington Madurove tvrdenia, že sa snaží podkopávať jeho vládu, zamietol. Lídra naopak vyzval, aby sa radšej zameral na domáce problémy krajiny, akými sú nedostatok potravín či stúpajúca inflácia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies