Parlament rozhodne o návrhu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 17:49 • 2 min
Parlament rozhodne o návrhu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie

BRATISLAVA – Národná rada SR bude v utorok rozhodovať o návrhu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie. Tento nový zákon bol na programe predchádzajúcej schôdze, ale jeho predkladateľ podpredseda NR SR Ján Figeľ, navrhol odložiť hlasovanie o tomto bode na májovú schôdzu.

slovakia

left justify in out

„Smer má v rukách rozhodnutie, či sa bude na Slovensku korupcia tolerovať ako doteraz, alebo sa bude proti nej účinnejšie bojovať,“ povedal Ján Figeľ pre agentúru SITA.

Návrh zákona sa týka vybraných trestných činov, ktoré majú dopad na verejný záujem a sú páchané osobami, ktoré plnia priamo, alebo sprostredkovane úlohy vo verejnom záujme. Zákon má garantovať ochranu zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak oznámia alebo inak prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov či záujmom Európskych spoločenstiev.

Efektívnejší boj s korupciou je podľa Figeľa trvalou programovou prioritou KDH. „Už pred voľbami 2012 hnutie predstavilo sedem protikorupčných opatrení, ktoré by významnou mierou prispeli k vyššej transparentnosti, ale aj vymožiteľnosti práva. Toto je jedno z nich,“ dodal Ján Figeľ. Týmito opatreniami sú prijatie zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb, zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi a zákon o lobingu. KDH chce zároveň upraviť zákon o preukazovaní pôvodu majetku tak, aby bol reálne vykonateľný a aby sa zminimalizovali možnosti jeho obchádzania a tiež spresniť právnu úpravu o obsahu majetkových priznaní ústavných činiteľov. Podporuje tiež prijatie etických kódexov prokurátorov a sudcov, ako aj etický kódex zamestnancov vo verejnej a štátnej službe spolu so zodpovednosťou za ich nerešpektovanie. Podľa Figeľa sa treba inšpirovať škandinávskymi modelmi transparentnosti verejnej správy, a nie balkánskou praxou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies