AKTUALIZÁCIA: Parlament ukončil dnešné rokovanie. Hlasovať bude v stredu

NETKY.SK • 8 Február 2022, 15:22 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Parlament ukončil dnešné rokovanie. Hlasovať bude v stredu

BRATISLAVA - Rokovanie v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR) o dohode s USA sa začalo dnes o 13:00 a Boris Kollár ho ukončil krátko pred 22:00 pre opakované narušenie zo strany opozičných poslancov.

slovakia

left justify in out

aktualizované 8. februára 21:49

 

Boris Kollár ihneď po návrate do rokovacej sály ukončil dnešnú rozpravu v parlamente, a to približne 12 minút pred 22:00. Za prerušenie hlasovali prítomní poslanci. 

 

Predseda NR SR zároveň informoval, že pokračovať budú v stredu o 11:00. Na pláne sú záverečné reči a tiež hlasovanie o prijatí dohody.  

 

aktualizované 8. februára 20:38

 

Po príhovore Roberta Fica sa prihlásilo o slovo niekoľko poslancov, ktorí buď podporili, alebo kritizovali jeho vyjadrenia namierené proti dohode s USA. 

 

img

 

Fico vyhlásil, že Smer-SD sa nestotožňuje s našou bezpečnostnou stratégiou, ktorá pomenúva Ruskú federáciu ako hrozbu. Upozornil, že ide o bilaterálnu dohodu s USA. „Nič nám neprikazuje k takejto bilaterálnej dohode pristúpiť,“ povedal. Táto dohoda podľa neho nevyplýva z našich záväzkov členstva v NATO ani v iných bezpečnostných štruktúrach.

 

Po tom, ako niektorí opoziční poslanci vedení Marianom Kotlebom prerušovali rokovanie, opäť vyhlásili poslanecké grémium. 

 

aktualizované 8. februára 19:40

 

Poslanecké grémium sa dohodlo, že Juraj Blanár (Smer-SD) prečíta v rokovacej sále príhovor, ktorý si pripravil Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, no nedostal povolenie s ním vystúpiť. Politik čítal dokument približne dve hodiny a po ňom pokračovala rozprava. Ako prvý sa prihlásil predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

 

K téme: VIDEO: Stovky ľudí prišli na protest proti dohode s USA

 

Počas Blanárovho príhovoru sa pred budovou NR SR konal protest. Polícia dočasne obojsmere prerušila premávku od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste. Dôvodom bola bezpečnosť účastníkov protestného zhromaždenia. 

 

pôvodný článok:

 

Peter Krúpa a Andrej Medvecký (obaja ĽSNS) sa pred začiatkom diskusie o obrannej dohode postavili k rečníckemu pultu so slovenskou vlajkou. Následne k pultu prišli aj Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS) s ukrajinskou vlajkou. Poslanci sa pri pulte začali navzájom oblievať vodou. Napriek vykázaniu zo sály poslanci ĽSNS naďalej blokovali rečnícky pult.

 

imgimg

 

Podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽaNO) následne vyhlásil polhodinovú prestávku. Informoval, že v rokovacej sále sú poškodené hlasovacie zariadenia, preto je potrebná technická prestávka na ich opravu.

 

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa snažil dohodu predložiť zo svojho miesta. Jeho prejav však prerušoval piskot opozičných poslancov i predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý prišiel priamo za ním. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) ho vykázal zo sály a zvolal poslanecké grémium. 

 

Správu budeme aktualizovať.

 

Prečítajte si tiež: Žilinka chcel vystúpiť v pléne! Obrátil sa na Kollára, no parlament ho okamžite stopol

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies