Parlament prerokoval všetky zákony, schôdza sa skončí ráno hlasovaním

NETKY.SK • 12 December 2014, 07:43 • 2 min
Parlament prerokoval všetky zákony, schôdza sa skončí ráno hlasovaním

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR prekovali všetky návrhy zákonov poslednej riadnej schôdze v roku 2014. Na programe ich bolo vyše sto. Stihli to však pred termínom, keďže si skrátili obedné prestávky o hodinu a predĺžili rokovacie dni o 30 minút.

slovakia

left justify in out

Schôdza sa formálne skončí v piatok po 09.00 h, kedy sa bude o prediskutovaných právnych normách hlasovať. Poslanci okrem toho rozhodnú aj o osude Správy o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií v roku 2014 a o Zdôvodnení výšky dlhu a návrhu opatrení na jeho zníženie. Hlasovať sa bude aj o Správe o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o Správe Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť o stave použitia informačno-technických prostriedkov za I. polrok 2014.
      

Hneď potom sa začne mimoriadne zasadnutie snemovne, ktoré iniciovala opozícia s cieľom odvolať ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) pre tender Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty. Podľa KDH boli podmienky v tejto súťaži účelovo nastavené. "Boli šité na jednu firmu, ktorá túto službu prevádzkuje bez súťaže, je to firma Fleetpay," myslí si Pavol Zajac (KDH). Víťazom súťaže na zabezpečenie platieb cez palivové karty je firma Paywell. Referencie do tendra jej však zabezpečila spoločnosť Fleetpay, ktorá túto službu ponúka od začiatku fungovania mýta. Vtedy získala zákazku bez súťaže, čo sa nepáčilo EÚ. Začala voči Slovensku konanie, ktoré ukončila až po tom, čo bol vypísaný aktuálny tender.
      

Tvrdeniam opozičných poslancov však Počiatek oponuje. Počas neformálneho prieskumu u diaľničiarov sa pýtal poslancov, aby mu ukázali, kde v súťažných podkladoch vidia to, že bol tender šitý na jednu firmu. "Nevedeli zdôvodniť, kde tkvie ich podozrenie," zdôraznil šéf rezortu dopravy. Z vlastnej iniciatívy dal súťaž preveriť Úradom pre verejné obstarávanie a so žiadosťou o kontrolu sa obrátil aj na Najvyšší kontrolný úrad a Európsku komisiu. "To sú podľa môjho názoru relevantné inštitúcie, ktoré k tomu môžu niečo povedať," dodal Počiatek.
      

Po skončení mimoriadnej schôdze začnú poslancom plynúť vianočné a novoročné prázdniny. Do lavíc sa vrátia 27. januára.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona