Parlament posunul do druhého čítania novelu o životnom minime

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 12:58 • 2 min
Parlament posunul do druhého čítania novelu o životnom minime

BRATISLAVA - Parlament posunul do druhého čítania návrh novely zákona o životnom minime.

slovakia

left justify in out

Novela zákona má zabrániť tomu, aby sa pri poklese životných nákladov nízkopríjmových domácností, resp. čistých peňažných príjmov na osobu znižovala suma životného minima. Ak by totiž podľa súčasného zákona aspoň jeden z týchto ukazovateľov klesol, malo by sa znížiť aj životné minimum. Podľa navrhovanej novely sa však pri poklese životných nákladov nízkopríjmových domácností, resp. čistých peňažných príjmov životné minimum zachová na súčasnej úrovni. 


Suma životného minima sa upravuje každoročne k 1. júlu, a to buď na základe koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu alebo koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností zistených Štatistickým úradom SR. Pri valorizácii súm životného minima sa zohľadňuje nižší koeficient. Na vývoj životného minima je naviazaná úprava rodičovského príspevku, prídavku na dieťa, daňového bonusu na dieťa či nezdaniteľnej časti základu dane. Ak by sa znížila suma životného minima, znamenalo by to pokles týchto dávok či daňových úľav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies