Parlament otvorí v utorok brány verejnosti

NETKY.SK • 31 August 2015, 11:17 • 2 min
Parlament otvorí v utorok brány verejnosti

BRATISLAVA – Národná rada SR tento rok opäť pokračuje v tradícií Dňa otvorených dverí, ktorý organizuje pri príležitosti štátneho sviatku Dňa Ústavy SR 1. septembra.

slovakia

left justify in out

Pre návštevníkov je pripravený bohatý kultúrny a aj športový program. Pozrieť si budú môcť priestory, kde sa bežne v rámci organizovaných prehliadok nedostanú. Takými sú napríklad trakt predsedu parlamentu s gremiálnou miestnosťou, v ktorej zástupcovia poslaneckých klubov rozhodujú o priebehu každej schôdze, alebo Kožený salón, kde predseda parlamentu usporadúva tlačové konferencie.


Trasa prehliadky povedie cez rokovaciu sálu, trakt podpredsedov parlamentu a miestnosti poslaneckých klubov, ktoré si pre ľudí pripravili vlastný program, s poslancami sa budú môcť návštevníci osobne stretnúť a diskutovať. Po oficiálnom otvorení o 9:30 predseda NR SR Peter Pellegrini osobne prevedie prvých návštevníkov priestormi parlamentu.
Kultúrny sprievodný program bude sústredený na pódiu pred vstupom do parlamentu. Tancovať a spievať budú detské folklórne súbory Klnka a Čečinka a tiež víťazi tanečnej súťaže School Dance, steperský súbor zo ZŠ Zuberec. S overenými tanečnými hitmi bude náladu dotvárať skupina Replay Band a na záver programu je pripravené prekvapenie pre najmenších návštevníkov - predstavenie v podaní Stražanovho bábkového divadla Gašparko a Drak.


Chystá sa aj tretí ročník Bratislavskej hradnej časovky o pohár predsedu NR SR, a to nie len pre cyklistických profesionálov, ale aj amatérov, s ktorými budú bicyklovať aj majstri sveta v ľadovom hokeji v Göteborgu z roku 2002 Miroslav Šatan a Ľubomír Višňovský. Cyklopreteky odštartujú zo Župného námestia spred Historickej budovy Národnej rady SR a súťažiaci budú bicyklovať cez Suché mýto, Palisády až do cieľa na Bratislavskom hrade.


Na Bratislavskom hrade parlament otvorí svoje reprezentačné priestory. Ide o tie, ktoré návštevník Bratislavského hradu bežne nevidí, pretože slúžia len na reprezentačné účely pre prezidenta, predsedu parlamentu alebo vládu SR. Na hrade si budú môcť ľudia 1. septembra bezplatne pozrieť aj obrazáreň a všetky expozície Historického múzea SNM na treťom poschodí a v suteréne Bratislavského hradu, kde je inštalovaná medzinárodná putovná výstava: Veľká Morava a počiatky kresťanstva. Lákadlom pre návštevníkov bude zlatý poklad v Porcelánovom kabinete v reprezentačných priestoroch. „Po prvýkrát bude vystavený unikátny poklad a to originály keltských mincí, ktoré boli nájdené v areáli Bratislavského hradu počas jeho rekonštrukcie," prezradil šéf parlamentu.


Deň otvorených dverí v Národnej rade bude trvať do 17:00, vtedy je posledný vstup do budovy parlamentu. Expozície SNM v paláci Bratislavského hradu budú pre návštevníkov otvorené od 10:00 do 18:00 s posledným vstupom o 17:00.
Pred rokom oficiálny Deň otvorených dverí parlamentu zrušil jeho vtedajší predseda Pavol Paška, ale poslanci OĽaNO a Alojz Hlina napriek tomu chceli ľudí, ktorí prišli pred NR SR, previesť priestormi národnej rady. Vstupná brána do parlamentu bola ale zamknutá, takže dnu sa nedostala nielen verejnosť, ale ani samotní poslanci. Poslanci obyčajných ľudí a Hlina tak zostali pred parlamentom. OĽaNO hostilo ľudí tradičným chlebom s masťou a cibuľou, hrala ľudová hudba a návštevníci dostávali tričká so štátnym znakom s textom Máme radi túto krajinu. Kancelária Národnej rady SR zrušenie Dňa otvorených dverí vysvetlila výzvou ministra financií Petra Kažimíra o nutnosti ušetriť v Kancelárii NR SR cca 800 000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies