Parlament odobril Asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou

NETKY.SK • 24 September 2014, 11:29 • 2 min
Parlament odobril Asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou

BRATISLAVA - Národná rada SR odobrila Asociačnú dohodu medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Hlasovalo za ňu 132 zo 134 prítomných poslancov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dohoda má priblížiť Ukrajinu k európskym štandardom. Má Ukrajine umožniť prístup k fondom Európskej investičnej banky, a tiež vytvoriť vzájomný voľný trh. Ten však nie skôr ako v decembri 2015. Prístup na najväčší jednotný trh na svete by pre Ukrajinu mohol mať podobu zvýšenia exportu o viac ako miliardu eur ročne, najmä v textilnom, potravinárskom a oceliarskom priemysle. Má sa tiež urýchliť vízová liberalizácia a Ukrajina sa bude môcť na základe dohody zúčastňovať na spoločných summitoch.
      

Ekonomická časť Asociačnej dohody by mala platiť od januára 2016. Aby dohoda vstúpila do platnosti, musia ju ratifikovať všetky štáty únie. Parlamenty Ukrajiny a Európskej únie ratifikovali dohodu súbežne minulý týždeň. V ukrajinskom parlamente návrh podporilo 355 poslancov, v európskom 535 poslancov. Politickú časť Asociačnej dohody podpísali strany v marci - po zosadení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Súčasný prezident Petro Porošenko podpísal ekonomickú časť dohody v júni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies