Parlament neschválil cenové porovnávania v tendroch

NETKY.SK • 13 Február 2015, 14:02 • 2 min
Parlament neschválil cenové porovnávania v tendroch

BRATISLAVA - Parlament dnes zamietol novelu zákona o verejnom obstarávaní, v ktorej Ľudovít Kaník, Pavol Frešo (obaja SDKÚ-DS) a Eugen Jurzyca (nezaradený) navrhovali porovnávanie cien obstarávaných produktov. Ako recept na predražené tendre opoziční zákonodarcovia neúspešne presadzovali, aby cenové porovnávanie bolo súčasťou každého verejného obstarávania nad 100-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Problémom predražených tendrov podľa Kaníka je v skutočnosti to, že obstarávanie s takýmito ponukami je vôbec možné. "Prinášame riešenie, ktoré tomuto spôsobu zamedzí,“ tvrdil. Cenové porovnávanie by sa podľa návrhu malo uskutočniť ešte pred ukončením verejného obstarávania a vytvorilo by obraz o tom, ako sú na tom ponuky v tendri v porovnaní so situáciou na trhu. Ak by potom obstarávateľ vybral ponuku, ktorá je oproti ostatným ponukám na trhu niekoľkonásobne predražená, sám by sa podľa Kaníka usvedčil z nehospodárneho správania. 

 

Cenové porovnávanie by podľa Kaníka mal vykonávať Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a jeho výsledky by mal zverejňovať na svojich internetových stránkach, či na stránkach registra zmlúv. Poslanec za SDKÚ-DS pripúšťa, že by to mohlo znamenať zvýšené výdavky úradu, tie by však podľa neho boli s usporenými zdrojmi zanedbateľné. Problémy neočakáva ani v prípadnom predlžovaní verejných obstarávaní, pretože cenové porovnávanie by sa malo vykonať v rámci súčasne platných lehôt pri tendroch. Prípadnému pasovaniu obstarávaní na konkrétnych dodávateľov úzkou technickou špecifikáciou chcú poslanci zabrániť zákazom zahŕňať do tendra také podmienky, ktoré nemajú významný vplyv na účel verejného obstarávania. 

 

Hlasovaním poslanci ukončili 46. schôdzu parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies