Parlament nepodporil návrhy SDKÚ-DS k sociálnym dávkam

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 11:26 • 2 min
Parlament nepodporil návrhy SDKÚ-DS k sociálnym dávkam

BRATISLAVA - Parlament neposunul do druhého čítania opozičný návrh novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi.

slovakia

left justify in out

Poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný neúspešne navrhol, aby štát vyplácal dávku v hmotnej núdzi všetkým rodinám s nezaopatreným dieťaťom, ktorých jediným príjmom je príjem zo Sociálnej poisťovne. Úrady práce a sociálnych vecí by totiž pri posudzovaní nároku na dávku v hmotnej núdzi v prípade rodiny s nezaopatreným dieťaťom nebrali do úvahy celú výšku materskej alebo nemocenskej dávky, či dôchodku. V súčasnosti sa pri posudzovaní hmotnej núdze občana bez ohľadu na to, či má nezaopatrené dieťa, alebo nie, nepovažuje za jeho príjem štvrtina z materskej dávky, nemocenskej dávky alebo dôchodku.

Poslanci SDKÚ-DS Viliam Novotný a Ľudovít Kaník opäť nepresadili návrh, aby na rodičovský príspevok v plnej výške mali nárok len tí rodičia, z ktorých aspoň jeden bol nemocensky poistený, teda dohromady zamestnaný aspoň 270 dní alebo aby aspoň dve tretiny tohto času, teda 180 dní bol zamestnaný, čiže nemocensky poistený a zvyšných 90 dní vykonával aktivačnú činnosť. Za rovnakú aktivitu, ako je práca, sa malo považovať aj štúdium na vysokej škole, rovnako ako aj absolvovanie vysokej školy v prvom alebo druhom stupni alebo strednej školy v sledovanom období. Ak by rodina pri žiadaní o rodičovský príspevok nesplnila tieto kritériá, výška rodičovského príspevku by sa jej znížila na polovicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies