Parlament končí dňom volieb, nový odštartuje do 30 dní

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 10:50 • 2 min
Parlament končí dňom volieb, nový odštartuje do 30 dní

BRATISLAVA – Poslanci zvolení pred štyrmi rokmi dňom volieb 5. marca prídu o poslanecký mandát, zároveň sa voľbami skončí pôsobenie aktuálnej šiestej Národnej rady SR. Parlament a poslanci v zložení, o akom rozhodnú občania 5. marca, odštartuje svoju činnosť na ustanovujúcej schôdzi, ktorú musí podľa Ústavy SR zvolať prezident do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb.

slovakia

left justify in out

Noví, respektíve staronoví kandidáti na poslancov si niekoľko dní po voľbách prevezmú osvedčenie o zvolení za poslanca národnej rady, tento slávnostný akt sa zvyčajne koná v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave.


Na ustanovujúcej schôdzi potom poslanci a náhradníci za členov vlády zložia sľub, ktorý znie: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života“. Sľub sa skladá tak, že po verejnom prečítaní textu položí poslanec pravú ruku na Ústavu SR a povie "sľubujem“. Zloženie sľubu potvrdí poslanec podpisom. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok stratu poslaneckého mandátu.


Nasledovať bude schvaľovanie volebného poriadku, podľa ktorého sa budú poslanci riadiť pri hlasovaní o obsadení postov v novom parlamente. Ako prvé orgány zákonodarcovia zriadia mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Mandátový výbor overí platnosť mandátov zvolených poslancov, potom sa môžu utvoriť poslanecké kluby a plénum si zvolí vedenie.


Národná rada SR na ustanovujúcej schôdzi zvolí svojich overovateľov, predsedu a podpredsedov parlamentu, zriadi svoje výbory, zvolí ich predsedov a členov. Predsedu a štyroch podpredsedov parlamentu volia poslanci v tajných voľbách, na zvolenie treba nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov. Tajným hlasovaním sa volia aj predsedovia výborov.


Po ustanovujúcej schôdzi podáva demisiu vláda, čo je predpokladom menovania nového kabinetu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona