Parlament čaká na eurozónu, vláda medzitým rokuje s Trojkou

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 10:09 • 2 min
Parlament čaká na eurozónu, vláda medzitým rokuje s Trojkou

NIKÓZIA - Cyperský parlament sa bude riešením súčasnej bankovej krízy zaoberať až po nedeľňajšom stretnutí ministrov financií eurozóny v Bruseli. Agentúre Reuters to v sobotu potvrdil jeden z cyperských zákonodarcov, ktorý si želal zostať v anonymite.

slovakia

left justify in out

 "Stretneme sa až po schôdzke Euroskupiny," uviedol v narážke na vrcholný orgán 17-člennej eurozóny zložený z ministrov financií členských štátov Európskej menovej únie (EMÚ). Vláda v Nikózii medzitým v sobotu ráno rokovala aj s členmi takzvanej Trojky - teda Európskou úniou (EÚ), Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF). 

Cyprus potrebuje nájsť 5,8 miliardy eur do pondelkového ultimáta, aby mohol získať núdzovú pomoc od Európskej únie v sume 10 miliárd eur s cieľom predísť kolapsu svojho finančného systému. Plán na získanie tejto sumy prostredníctvom zdanenia bankových vkladov cyperskí poslanci v utorok odmietli. Na stole je však stále možnosť, že k nemu príde. Nemalo by sa to ale týkať klientov s vkladmi nižšími ako 100-tisíc eur. Cyprus sa snažil pomoc získať aj od Ruska, minister financií sa však tento týždeň z Moskvy vrátil s "prázdnymi rukami". 

Obyvateľov Cypru presne pred týždňom zachvátila panika po tom, ako lídri EÚ a MMF odsúhlasili pre ostrovnú krajinu záchrannú pôžičku. Súčasťou jej prijatia malo byť okrem iného aj to, že na pomoci sa musia podieľať aj klienti tamojších bánk. Tí mali prísť o 6,75 percenta svojich vkladov a v prípade, že majú na účte viac ako 100-tisíc eur, banka im mala z uložených peňazí stiahnuť až 9,9 percenta. Obyvatelia sa snažili v reakcii na správy vybrať z bankomatov svoje úspory, banky ich však krátko na to uzavreli. 

Ak krajina záchrannú pôžičku nezíska, hrozí jej krach prípadne vypadnutie z eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies