Parlament by mohol ročne prijímať menej zákonov, myslí si Pellegrini

NETKY.SK • 9 Január 2016, 15:39 • 2 min
Parlament by mohol ročne prijímať menej zákonov, myslí si Pellegrini

BRATISLAVA - Proces prijímania zákonov v parlamente by sa mohol v budúcom volebnom období spomaliť a parlament by mohol ročne prijímať o čosi menej právnych noriem.

slovakia

left justify in out

Želal by si to predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD), podľa ktorého je dnes snemovňa "extrémnym chrličom zákonov".

 

Šéf parlamentu si nie je istý, či je nevyhnutné reagovať zmenou zákona na každú drobnú životnú situáciu. "Komplikujeme tým život ľuďom, ktorí nestíhajú na legislatívu reagovať. Bol by som rád, keby legislatívny proces spomalil a tých zákonov, ktoré prijímame ročne, by bolo menej," povedal pre TASR.

 

Pellegrini si uvedomuje, že poslancom nemožno uprieť právo predkladať návrhy zákonov, ale chcel by, aby prijímanie právnych noriem trvalo dlhšie. Ocenil, že vlani sa podarilo parlamentu prijať opatrenie, aby sa o pozmeňujúcich návrhoch k zákonom, ktoré odzneli v pléne, nehlasovalo okamžite, ale až o dva dni. "Zakázali sme prílepky do zákonov, o pozmeňujúcich návrhoch z rozpravy sa bude môcť hlasovať až po 48 hodinách, aby mala verejnosť možnosť na ne reagovať," vysvetlil.

 

Novela rokovacieho poriadku parlamentu má podľa Pellegrini tiež zatraktívniť Hodinu otázok, na ktorej členovia vlády odpovedajú na otázky poslancov. "Ustanovili sme, že odpoveď na jednu otázku bude trvať päť minút, tzn. že predseda vlády bude odpovedať aspoň na dve či tri otázky a aj ministri budú odpovedať aspoň na desať či 15 otázok. Opäť to bude také živšie," uviedol.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies