Parlament by mal vysloviť dôveru vláde tento týždeň

NETKY.SK • 9 August 2010, 12:52 • 2 min
Parlament by mal vysloviť dôveru vláde tento týždeň

Parlament by mal vysloviť dôveru vláde tento týždeň

slovakia

left justify in out

Poslanci parlamentu by mali vysloviť dôveru vláde Ivety Radičovej tento týždeň. O Programovom vyhlásení vlády SR rokujú od utorka 3. augusta, kedy premiérka predstavila dokument, s ktorým sa uchádza o ich dôveru.
      Do rozpravy o programe novej vlády sa písomne prihlásilo vyše 50 zákonodarcov, pričom do piatka 6. augusta stihla vystúpiť so svojimi príspevkami asi polovica z nich. V diskusii budú pokračovať od utorka 10. augusta a v priebehu nasledujúcich dní by ju mali aj ukončiť.
      Schôdzu poznačilo množstvo konfrontácií, vzájomného osočovania a slovných potýčok medzi koaličným a opozičným táborom. Diskusiu ako prvý otvoril predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS), ktorý označil štvorročné vládnutie Roberta Fica (Smer-SD) za dobu temna a hrozného odborného diletantizmu. Fico mu nezostal nič dlžný, keď Sulíkovi odkázal, že dehonestuje postavenie druhého najvyššieho ústavného činiteľa.
      U opozičných poslancov prevládali názory, že program vlády je málo konkrétny, povrchný, frázovitý, pripomínajúci slohové cvičenie a obchádzajúci predvolebné sľuby. Často v pléne zo strany kritikov zaznel názor, že predložený návrh programového vyhlásenia je najhorší, aký kedy čítali. Do rozpravy sa viackrát zapojili aj noví ministri, ktorí obhajovali pripravované opatrenia.
      Poslanci ani jednej zo štyroch koaličných strán nemajú problém podporiť tento program, dohodli sa na tom ešte pred začiatkom schôdze. Premiérka Radičová ho postavila na šiestich prioritách. Za najdôležitejšie považuje zdravé a udržateľné hospodárenie štátu, nulovú toleranciu korupcie, dostatok pracovných príležitostí, motivujúce podnikateľské prostredie, vzdelaných ľudí a prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Podľa premiérky dokument realisticky reaguje na sociálnu situáciu občanov a ekonomickú situáciu SR.
      Po hlasovaní o dôvere vlády by poslanci mali pokračovať v rokovaní na ďalšej schôdzi. Zaoberať by sa mali návrhom ústavného zákona o zúžení imunity poslancov a sudcov, novelou kompetenčného zákona, ktorej prijatím sa od 1. septembra obnoví činnosť ministerstva životného prostredia a rámcovými zmluvami o eurovale a poskytnutí pôžičky Grécku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies