Parlament bude o rozpočte hlasovať v piatok dopoludnia

NETKY.SK • 19 November 2015, 19:05 • 2 min
Parlament bude o rozpočte hlasovať v piatok dopoludnia

BRATISLAVA - Hlasovať o zákone roka, teda o rozpočte na budúci rok, budú poslanci Národnej rady SR v piatok dopoludnia.

slovakia

left justify in out

Oznámil to na záver dnešného rokovania parlamentu jeho predseda Peter Pellegrini. Rozpravu k rozpočtu totiž poslanci stihli absolvovať za dva rokovacie dni a posledný z nich v diskusii vystúpil vo štvrtok krátko po 18:00. Celkovo sa do rozpravy prihlásilo 24 poslancov, nie všetci však aj skutočne vystúpili a pre neprítomnosť im poradie prepadlo. Hlasovanie je naplánované na piatok o 11:00.


Medzi poslednými rečníkmi k rozpočtu bol poslanec Eugen Jurzyca, ktorý sa pozastavil pri tom, akým tempom vláda konsolidovala verejné financie v posledných rokoch. Podľa neho sa totiž udržateľnosť verejných financií výraznejšie nezlepšila, aj keď boli na to priaznivé podmienky, či už na finančných trhoch, alebo v makroekonomickom vývoji. „Ak príde nejaká ďalšia kríza budeme plakať, že sme sa nevrátili k nižšiemu dlhu,“ povedal v rozprave. Skutočnosť, ako bude náročné verejný dlh znižovať totiž podľa neho dokazujú prepočty, že pri 5-percentnom hospodárskom raste a neustále vyrovnanom rozpočte od roku 2018 by sme znížili verejný dlh na predkrízové úrovne až v roku 2031.


Dlh sa podľa Jurzycu zvyšoval aj napriek tomu, že príjmy verejnej správy od roku 2012 výrazne rástli, rýchlejšie ako v okolitých krajinách aj v ďalších krajinách únie. Problémom je teda podľa neho nízka efektivita daňovej správy, keďže sa tieto príjmy neprejavujú na jej lepšom fungovaní, ani na znižovaní verejného dlhu.


Minister financií Peter Kažimír Jurzycovi odkázal, že rast príjmov verejnej správy, ktorým vo svojom vystúpení operoval, do veľkej miery spočíva najmä vo zvyšovaní efektívnosti výberu daní. Zároveň však pripomína, že napriek rastu verejných zdrojov v nominálnej výške sú na Slovensku stále jedny z najnižších v Európskej únie. Práve tento fakt podľa neho neumožňuje financovať všetky oblasti v objeme, ako by sme si predstavovali.


Kažimír dvojdňovú debatu o rozpočte v parlamente zhrnul slovami, že v nej bolo cítiť blížiace sa parlamentné voľby. „Viacerí poslanci tu prezentovali svoje volebné sľuby,“ tvrdí. Ako dodal, všetci sa hlásia k zodpovednému hospodáreniu, k nižšiemu dlhu, na druhej strane požadujú nižšie dane a prezentujú mnoho volebných sľubov, ktoré znamenajú nižšie príjmy alebo vyššie výdavky verejnej správy. Zaujímavé podľa neho je tiež, že hoci síce všetci podporujú boj s daňovými únikmi, jeho konkrétne nepopulárne opatrenia však pri každej možnej príležitosti kritizujú.


Minister tiež spochybnil vyjadrenia niektorých oponentov, ktorí operovali tvrdeniami, že pri tak pozitívnom ekonomickom vývoji, aký druhá vláda Roberta Fica zažila, sme mohli konsolidovať rýchlejšie. Slovenské hospodárstvo totiž podľa Kažimíra stále pracuje pod svojím potenciálom a pri krehkom obnovovaní rastu vláda zvolila cestu miernejšej konsolidácie, čo umožňovali aj pravidlá Európskej únie. „Nemôžete nám uprieť, že sa veci zlepšili z pohľadu verejných financií či kredibility,“ argumentoval. Ako dodal, cieľom vlády pri zostavovaní rozpočtu bolo podporiť domácu ekonomiku, znižovať deficit, znižovať nezamestnanosť a vytvárať podmienky na smerovanie k vyrovnanému hospodáreniu.


Rokovanie parlamentu bude pokračovať v piatok ráno debatou o rozpočte Sociálnej poisťovne a ďalšími bodmi súvisiacimi s rozpočtom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies