Parky vo Zvolene napadol lykožrút, podľa mesta bol výrub stromov nevyhnutný

NETKY.SK • 2 Marec 2023, 12:00 • 2 min
Parky vo Zvolene napadol lykožrút, podľa mesta bol výrub stromov nevyhnutný

ZVOLEN - Zvolenské parky napadol lykožrút, výrub stromov bol preto podľa mesta nevyhnutný. TASR o tom vo štvrtok informoval hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že hmyz sa objavil v Parku Štefana Višňovského neďaleko Zvolenského zámku a tiež v Parku Jozefa Dekréta Matejovie na sídlisku Zlatý potok. "Práve v ňom je situácia najzložitejšia," spresnil. Referentka pre zeleň zvolenského mestského úradu Jana Tlučáková uviedla, že hmyz sa rozšíril do takej miery, že napadol prevažnú časť stromov v parku. "U mnohých to bolo zreteľné na prvý pohľad. Keď sa kôra odlúpila, naskytol sa pohľad na spleť cestičiek, ktoré jasne prezrádzali prítomnosť škodcu," dodala s tým, že mnohé stromy museli vyrúbať z bezpečnostného hľadiska. "Boli také suché, že pri prudšom vetre hrozil ich pád. Výrub ďalších je preventívnym opatrením pred ďalším šírením hmyzu pod kôrou," zdôraznila.

 

Park Jozefa Dekréta Matejovie však čaká obnova, zameraná bude na zmiernenie dosahov klimatickej zmeny. Mestu sa v tomto prípade podarilo získať peniaze z eurofondov. Projekt okrem iného počíta s osadením nádrží na zachytávanie dažďovej vody stekajúcej z vyššie položených častí sídliska, ktorú použijú na zavlažovanie zelene v parku. "Vybudujeme aj pocitový chodník s rôznymi povrchmi, po ktorom bude možné chodiť naboso," konštatoval zvolenský primátor Vladimír Maňka. Hovorca poznamenal, že na konci minulého roka mesto získalo dodávateľa a podpísalo s ním zmluvu. Celkovo by práce mali podľa neho stáť viac ako 640.000 eur. Priblížil, že v súčasnosti ministerstvo kontroluje verejné obstarávanie, aby zmluva mohla nadobudnúť platnosť. "Následne sa začnú stavebné práce. Dielo by malo byť odovzdané do konca roka," ukončil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies