Parkovanie v Petržalke sa dostalo do slepej uličky, tvrdia poslanci

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 12:53 • 2 min
Parkovanie v Petržalke sa dostalo do slepej uličky, tvrdia poslanci

BRATISLAVA – Riešenie problému s parkovaním v bratislavskej Petržalke sa podľa niektorých miestnych poslancov dostalo do slepej uličky a mestská časť hrá v tomto smere pozíciu "mŕtveho chrobáka".

slovakia

left justify in out

Samospráva ale s týmito tvrdeniami nesúhlasí. "Parkovacia politika je na bode nula. Rozbiehame ju však opäť spoločnými silami," skonštatoval pre TASR zástupca starostu Petržalky Ján Bučan.

 

Podľa petržalských poslancov Milana Vetráka, Vladimíra Dolinaya, Jozefa Vydru či Pavla Šestáka mestskej časti zväzuje ruky v ďalšom procese tvorby parkovacej politiky v Petržalke uznesenie miestneho zastupiteľstva z roku 2014, v ktorom poslanci schválili, že realizáciu a prevádzku parkovacej politiky zabezpečí externá spoločnosť na účet mestskej časti. "Našou preferenciou je, aby parkovanie bolo zabezpečené vlastnou organizáciou. Ak sa preukáže na základe ekonomickej analýzy opak, až potom by sme mali ísť cestou externej firmy," uviedol Vetrák.

 

Prednosta Miestneho úradu v Petržalke Miroslav Štefánik na rokovaní poslancov uviedol, že predmetné uznesenie mestskej časti ruky nezväzuje a analýzy ekonomickej výhodnosti dvoch variantov sa dajú zrealizovať.

 

Niektorí poslanci však žiadali na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva toto uznesenie pozastaviť. Po dohode poslaneckých klubov napokon zastupiteľstvo odsúhlasilo vypustenie v uznesení z roku 2014 informáciu, že realizáciu a prevádzku parkovacej politiky zabezpečí externá spoločnosť na účet mestskej časti.

 

Podľa vicestarostu Bučana tento krok nebol vôbec potrebný, pretože existuje poslanecká dohoda, že sa znova spoločne tvorí materiál k parkovacej politike v Petržalke. Analýza sa podľa jeho slov určite bude robiť. "Je to však až posledný krok celej parkovacej politiky. Na úvod si musíme presne povedať, ako si tú parkovaciu politiku predstavujeme, aké technológie zvolíme a až na základe definície všetkých týchto kritérií, ktoré sú kľúčové pre parkovanie, vieme určiť, čo nás to bude stáť a či je to pre nás výhodné v internej či v externej forme," vysvetlil.

 

Ako skonštatoval, petržalskí poslanci ešte v decembri minulého roka avizovali obyvateľom Petržalky, že prídu so svojím riešením problému s parkovaním. "Dnes máme marec a neprišli so žiadnym riešením, myslím si, že prešľapujú na mieste," uviedol Bučan.

 

Verí, že ak dokáže mestská časť spolu s poslancami prijať potrebné základné dokumenty a kritériá, parkovaciu politiku sa podarí spustiť ešte v tomto volebnom období, čiže do roku 2018. "Ak tento rok si nebudeme schopní zadefinovať tie veci, ktoré pre spustenie parkovacej politiky potrebujeme, tak si myslím, že tú politiku, aj pre komunálne voľby, presunieme," podotkol Bučan.

Petržalskí poslanci sa dnes zaoberali aj informáciou o výsledkoch kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR v mestskej časti Petržalka. Pozornosť venovali aj výsledkom kontroly a prijatým opatreniam týkajúcim sa súťaže na parkovanie.

 

Starosta Petržalky Vladimír Bajan pri schvaľovaní zmluvy na prevádzkovateľa parkovania podľa NKÚ obišiel miestne zastupiteľstvo. Samospráva tiež podľa úradu zámerne stanovila rozsah a trvanie zmluvy tak, aby nemusela vyhlasovať verejné obstarávanie. Informáciu zastupiteľstvo zobralo na vedomie.

 

Vicestarosta Bučan pre TASR uviedol, že výsledky kontroly týkajúce sa parkovacej politiky vzbudzujú vážne pochybnosti o objektívnosti a kompetentnosti NKÚ a práve preto podala mestská časť podnet na Generálnu prokuratúru SR, aby preskúmala celý proces kontroly. "My so závermi kontroly nesúhlasíme. Nemyslíme si, že sme obišli miestne zastupiteľstvo. Myslíme si, že sme konali správne," podotkol Bučan.

 

Rada fondu statickej dopravy v Petržalke sa po minuloročnom neúspešnom zavedení riešenia parkovania z dielne mestskej časti začala spoločne s miestnymi poslancami zaoberať komplexným vyriešením parkovania v Petržalke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies