Parkovaciu politiku v hlavnom meste sprevádza veľa nejasností a rizík, magistrát to ignoruje

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 12:45 • 2 min
Parkovaciu politiku v hlavnom meste sprevádza veľa nejasností a rizík, magistrát to ignoruje

BRATISLAVA - Pripravovanú celomestskú parkovaciu politiku v Bratislave sprevádza netransparentný proces a priveľa rizík, ktoré bratislavský magistrát ignoruje.

slovakia

left justify in out

Konštatujú to mestskí poslanci – starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, prednosta Miestneho úradu v Karlovej Vsi Ján Hrčka a starosta Vajnôr Ján Mrva. Pridali sa k ním aj bývalí odborní zamestnanci magistrátu Tatiana Kratochvílová a Zuzana Aufrichtová.

 

Komunikácia medzi magistrátom, mestskými časťami a verejnosťou o parkovacej politike je podľa Čahojovej v posledných mesiacoch úplne zastavená. "Považujeme to za fatálne zlyhanie pri príprave tak závažného dokumentu," povedala.

 

Znepokojuje ju aj audit k parkovaniu, pripravený spoločnosťou Deloitte, okolnosti jeho získania a uzavretia zmluvy. Taktiež aj to, že dôležité časti auditu sú neprístupné verejnosti. "Je to materiál, na ktorý sa odvoláva mesto pri zavádzaní rezidenčného parkovania a obávame sa, že poslanci hlavného mesta, ktorí budú rokovať o dodatku štatútu k parkovaniu, tento materiál nepoznajú a nevedia o čom budú hlasovať," upozornila Čahojová.

 

Ako tvrdí, mestskí poslanci požiadali bratislavského primátora, aby posúdil podklady prípravy verejného obstarávania parkovacieho systému Bratislavy nezávislou iniciatívou slovensko.digital. "Neurobil to. Napriek tomu poslanci trvali na tom posúdení a prelomili jeho veto. Do dnešného dňa magistrát nepožiadal o spoluprácu túto nezávislú skupinu odborníkov, ktorí by mohli vyhodnotiť prípravu verejného obstarávania," podotkla starostka Karlovej Vsi.

 

Podľa Kratochvílovej majú mestské časti množstvo otázok, na ktoré mesto zatiaľ neodpovedalo. Ako podotkla, nebol komunikovaný ani návrh zmluvy o spolupráci, ktorý bude rozdeľovať povinnosti mesta a mestských častí priamo pri výkone parkovacej politiky.

 

"Komunikácia a marketing akoby vôbec neprebiehali. Ľudia by pritom mali vedieť, čo ich čaká," skonštatovala. Aufrichtová upozornila, že objednávky na audity, ktoré si dalo mesto vypracovať spoločnosťou Deloitte, sú v hodnote takmer 500.000 eur. "Tieto dokumenty sú utajené, nesmie sa na nich odvolávať a citovať z nich. Pod silným tlakom, ktorý vyvolali poslanci, sa časť dokumentu zverejnila, ale nie tá podstatná," uviedla.

 

Tieto všetky audity sú podľa nej obstarávané v rozpore s rámcovou zmluvou, ktorú má mesto s Deloitte. "Všetky tieto dokumenty sú obstarávané v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní a sú zadávané na priamo," upozornila Aufrichtová.

 

Starosta Mrva nepodporí dodatok štatútu k parkovacej politike, pretože nepozná detaily o celom systéme a chýba mu aj osveta. "Ja potrebujem vedieť, aký vplyv to bude mať na ľudí," poznamenal. Trvať bude na tom, aby audit k parkovaniu bol zverejnený pre verejnosť.

 

Nariadenie o jednotnej parkovacej politike v Bratislave, schválené koncom minulého roka, vstúpilo začiatkom marca do platnosti. Nastavenie jasných pravidiel či zvýhodnenie Bratislavčanov v parkovaní sa však v bratislavských uliciach ešte neprejavilo.

 

Doteraz totiž ešte nebol schválený dodatok k štatútu hlavného mesta, upravujúci deľbu kompetencií mestských častí a magistrátu v parkovacej politike. O dodatku by malo rokovať vo štvrtok (30.3.) mestské zastupiteľstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies