Parížsky Louvre sa rozšíril, otvára nové krídlo s islamským umením

NETKY.SK • 20 September 2012, 06:52 • 2 min
Parížsky Louvre sa rozšíril, otvára nové krídlo s islamským umením

Parížsky Louvre sa rozšíril, otvára nové krídlo s islamským umením - Kultúra Múzeum Louvre otvára nové krídlo venované islamskému umeniu. Takmer desaťročný projekt v hodnote 100 miliónov eur sa zavŕšil v čase vyostreného napätia medzi moslimským svetom a

slovakia

left justify in out

img

Múzeum Louvre otvára nové krídlo venované islamskému umeniu. Takmer desaťročný projekt v hodnote 100 miliónov eur sa zavŕšil v čase vyostreného napätia medzi moslimským svetom a Západom, informuje agentúra AP.
      Nová budova v tvare vážky predstavuje najväčšie rozšírenie parížskeho múzea od výstavby sklenej pyramídy pri vstupe pred 20 rokmi. 
      Oddelenie islamského umenia vystaví na 3000 metroch štvorcových nového výstavného priestoru veľkú časť z 18.000 umeleckých diel Louvru v nádeji, že pomôže rozvoju kultúrneho porozumenia.
      Exponáty pochádzajú z obdobia rokov 632-1800 a zahŕňajú napríklad mozaiku z mešity v sýrskom Damasku či mamelucký portál z 15. storočia. 
      Medzi darcami sú marocký kráľ Mohamed VI. či nadácia saudskoarabského princa Walída bin Talála.
      Riaditeľ Louvru Henri Loyrette povedal, že cieľom galérie je predstaviť "žiarivú tvár civilizácie".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona