Parížsky Louvre po štyroch dňoch nútenej prestávky znova otvára svoje brány

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 09:04 • 2 min
Parížsky Louvre po štyroch dňoch nútenej prestávky znova otvára svoje brány

PARÍŽ - Po štyroch dňoch je dnes v Paríži opäť možné prezrieť si zbierky parížskeho múzea Louvre, ktoré bolo zavreté kvôli vysokej hladine Seiny, čo si vynútilo aj presťahovanie väčšiny diel z ohrozených častí budovy.

slovakia

left justify in out

Zavretie jedného z najnavštevovanejších múzeí sveta, kde je vystavená aj slávna Mona Lisa od Leonarda da Vinciho, znamená stratu 1,5 milióna eur na nepredaných lístkoch. Za tie štyri dni, čo bolo múzeum zavreté, by ho totiž bolo navštívilo okolo 120.000 ľudí.

 

Vedenie múzea informovalo, že z depozitov a výstavných miestností, ktoré mohli byť záplavami ohrozené, presťahovali 35.000 diel a zbierkových predmetov. Na pôvodné miesta ich začali vracať uplynulú sobotu, keď hladina Seiny v Paríži začala klesať. Vedenie Louvru dodalo, že najväčšie riziko pre objekt predstavovala voda z kanalizačnej siete, ktorej časť je tiež múzeom.

 

Kvôli záplavám bolo v Paríži zavreté aj múzeum Musée d'Orsay, známe svojou zbierkou diel impresionistov. Pracovníci tohto múzea na vyššie poschodia preniesli 7000 umeleckých diel vrátane 1000 malieb, 300 pastelov a 600 sôch.

 

Pokiaľ ide o významné kultúrne pamiatky mimo Paríža, koncom minulého týždňa boli kvôli záplavám zavreté aj mnohé zo slávnych zámkov na Loire.

 

Zámok La Ferté-Saint-Aubin síce uplynulú nedeľu znovuotvorili, ale jeho múry sú nasiaknuté vodou a pivnice zaplavené.

 

Zámok Chambord, ktorý je aj na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, je od uplynulého piatka prístupný pre verejnosť, ale záplavy na ňom napáchali škody za 200.000-300.000 eur. Voda tam poškodila aj časť obvodového múru a zaplavila dom správcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies