Parížskeho atentátnika Abaaouda mohli v januári zatknúť v Aténach

NETKY.SK • 9 December 2015, 12:58 • 2 min
Parížskeho atentátnika Abaaouda mohli v januári zatknúť v Aténach

BRUSEL - Grécka polícia sa už v januári tohto roku pokúsila dolapiť Abdelhamida Abaaouda, údajného organizátora teroristických útokov z 13. novembra v Paríži.

slovakia

left justify in out

Spoločná operácia gréckych a belgických bezpečnostných síl však zlyhala, uviedol dnes internetový portál britskej stanice BBC.

 

BBC s odvolaním na zdroj z prostredia belgických protiteroristických síl uviedla, že na Abaaouda bola pripravovaná pasca v Aténach, pričom k jeho zadržaniu malo dôjsť ešte pred protiteroristickým zákrokom v belgickom meste Verviers. Špeciálne zásahové jednotky sa 15. januára dostali vo Verviers na východe Belgicka do prestrelky s troma členmi džihádistickej bunky. Počas tejto prestrelky boli dvaja džihádisti zabití a jeden zranený. Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že bunka z Verviers plánovala ozbrojené útoky na vybrané ciele v Bruseli.

 

Grécke orgány boli na podnet belgickej tajnej služby na stope Abaaoudovi, ktorý podľa dostupných údajov z Atén a prostredníctvom mobilu riadil na diaľku skupinu vo Verviers. BBC tvrdí, že v januári, ešte pred zásahom vo Verviers, bol v Aténach aj vysoký policajný dôstojník z Belgicka, ktorý mal s gréckymi kolegami koordinovať "honbu" na Abaaouda. Tomu sa však podarilo ujsť pred zásahom gréckej polície, ku ktorému došlo 17. januára.

 

Polícia prehľadala v Aténach dva podozrivé byty a zatkla nemenovaného Alžírčana, ktorého vydala do Belgicka. Abaaoud však v týchto bytoch nebol.

Belgická tlač už po likvidácii džihádistickej bunky z Verviers informovala, že úrady hľadajú v Grécku istého Abaaouda, Belgičana marockého pôvodu s bydliskom v Bruseli. Vyšetrovanie po útokoch v Paríži a prestrelke v parížskej štvrti Saint-Denis, kde Abaaoud prišiel o život, ukázalo, že stopy DNA nájdené v oboch prehľadaných aténskych bytoch sú podobné tým, ktoré odobrali z mŕtvoly Abaaouda.

 

Podľa policajných údajov sa Abaaoud podieľal na príprave štyroch zo šiestich zmarených útokov, ku ktorým malo dôjsť v priebehu jari vo Francúzsku, a kvôli tomu bol v neprítomnosti odsúdený na 20 rokov vo väzení. Polícia tvrdí, že prestrelka v Saint-Denis, počas ktorej Abaaoud prišiel o život, zabránila ďalším útokom, ktoré boli naplánované v La Défense, obchodnej časti Paríža.

 

BBC upozornila, že Abaaoud nie je jediným spojivom medzi Gréckom a útokmi v Paríži. Salah Abdeslam, belgický atentátnik na úteku, pricestoval z Talianska do Grécka trajektom 1. augusta. Grécko opustil až o tri dni neskôr. Ďalší dvaja zo samovražedných atentátnikov na parížskom štadióne Stade de France prešli cez Egejské more z Turecka na grécky ostrov Leros, kde sa predstavili ako utečenci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies