Parížske kaviarne a bistrá sa uchádzajú o zápis na zoznam UNESCO

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 13:01 • 2 min
Parížske kaviarne a bistrá sa uchádzajú o zápis na zoznam UNESCO

PARÍŽ - Francúzska loby spustila kampaň za zapísanie terás parížskych kaviarní a bistier na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Argumentom je skutočnosť, že tieto zariadenia zohrali významnú úlohu pri spájaní ľudí po teroristických útokoch, ktoré v roku 2015 zasiahli francúzsku metropolu.

slovakia

left justify in out

Daná asociácia, ktorá pozostáva z vlastníkov týchto podnikov, hercov a iných súkromných osôb, hodlá požiadať o "chránený" štatút pre terasy parížskych kaviarní a bistier. Asociácia podá žiadosť v septembri na ministerstve kultúry, ktoré je zodpovedné za predkladanie podobných iniciatív v UNESCO, oznámili organizátori.

 

Asociácia zároveň hodlá upovedomiť svetovú verejnosť na úlohu týchto zariadení ako "intelektuálnych a umeleckých centier". Dané združenie tvrdí, že Parížania sa po útokoch z 13. novembra 2015 zhromaždili na týchto terasách, považujúc ich za "miesta kultúrnej výmeny, slobody a umenia života", uvádza stanica France 24.

 

Asociácia ďalej uvádza, že kultúra svetoznámych parížskych kaviarní a bistier je čoraz viac "ohrozená" stúpajúcimi cenami za nájom, ako aj vplyvnými nadnárodnými firmami v sektore potravín a nápojov.

"V spoločnosti, ktorá sa stáva stále viac štandardizovanou, existujú ešte miesta poskytujúce skutočný prínos pre populárnu kultúru," vyhlásil predseda danej asociácie Alain Fontaine, ktorý vlastní bistro Masturet.

 

Podobné kampane boli iniciované aj v súvislosti s francúzskou bagetou a zelenými knižnými stánkami tzv. bukinistov, ktoré v Paríži lemujú nábrežie Seiny a považujú sa za najstaršie kníhkupectvá na svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona