Parížska radnica odkazuje zaľúbencom, aby už nevešali zámky lásky po mostoch

NETKY.SK • 3 August 2016, 09:33 • 2 min
Parížska radnica odkazuje zaľúbencom, aby už nevešali zámky lásky po mostoch

PARÍŽ - Parížska radnica oznámila, že chce zachovať povesť francúzskej metropoly ako "hlavného mesta romantiky a lásky", ale zároveň chce skoncovať s tradíciou zaľúbencov vešať po mostoch nad Seinou takzvané "zámky lásky". Uviedla to tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Radnica za týmto účelom chystá operáciu, ktorá má v podobe nových označení a viacjazyčných tabúľ odradiť turistov a návštevníkov mesta, aby "uzamkli" svoju lásku na jednom z parížskych mostov. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že zámky na zábradlí mostov špatia romantický výhľad na rieku a zároveň predstavujú bezpečnostné riziko, lebo zábradlia preťažené desiatkami kovových visiacich zámkov vážia stovky dodatočných kíl: môžu povoliť a ohroziť verejnosť.

 

Najčastejším terčom tejto tradície je Pont des Arts, ktorý slúži iba pre chodcov, potom najstarší kamenný most Pont Neuf.

 

"V najbližších dňoch na niekoľkých mostoch, vrátane Pont Neuf, budú nainštalované značky a vodorovné dopravné značenia," oznámil prvý námestník parížskeho primátora Bruno Julliard.

 

Predstavitelia mestskej správy sa zhodli v názore, že zaľúbenci by si svoju lásku mali prejaviť iným spôsobom, ako vešaním zámkov po zábradliach mostov. Paríž, podobne ako aj iné francúzske mestá, čelí tejto tradícii už dlhé roky. Favoritom pre vyznávačov tohto zvyku sa stal Pont des Arts kvôli svojej kovovej konštrukcii. Úrady museli nakoniec nainštalovať sklenené panely, ktoré znemožňujú prístup k zábradliu. Zámky však začali pribúdať na iných mostoch, čomu napomáhajú aj predavači suvenírov, ktorí predajom zámkov ťažia z tejto romantickej tradície.

 

Radnica sa rozhodla, že v okolí mostov nainštaluje oznamy a transparenty vo francúzštine a angličtine, na ktorých sa návštevníkom mesta chce poďakovať, že nevešajú zámky po mostoch, a vyzvať ich, aby svoju lásku prejavili inak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies