Parížska primátorka chce zakázať afrofeministický festival

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 11:36 • 2 min
Parížska primátorka chce zakázať afrofeministický festival

PARÍŽ - Parížska primátorka Anne Hidalgová vyzvala na zákaz feministického festivalu, ktorý má v Paríži konať v júli tohto roku a v ktorom je 80 percent programu vyhradených pre ženy tmavej pleti. Podľa Hidalgovej by mal byť "blackfeministický" festival Nyansapo zakázaný, pretože "vylučuje belošské publikum".

slovakia

left justify in out

Hidalgová vo svojom tweete napísala, že si vyhradzuje právo "stíhať organizátorov za diskrimináciu".

 

Festival Nyansapo medzičasom odsúdilo a kritizovalo viacero združení, ktoré sa venujú boju proti rasizmu.

Organizácia SOS Racisme ho označila za "ohavnosť" a uviedla, že je "návratom k etnickej separácii". Medzinárodná liga proti rasizmus a antisemitizmu (LICRA) vo svojom vyhlásení napísala, že jedna z najznámejších aktivistiek za občianske práva v USA "Rosa Parksová sa musí obracať v hrobe".

 

Adekvátne opatrenia voči organizátorom festivalu od Hidalgovej už uplynulý piatok žiadala regionálna organizácia krajne pravicového Národného frontu (FN). Jej predstavitelia na primátorku apelovali, aby vysvetlila toto "očividne rasistické" podujatie.

 

Afrofeministické hnutie Mwasi, ktoré je organizátorom podujatia, vo svojom vyhlásení uviedlo, že sa stalo "terčom dezinformačnej kampane a série falošných správ zosnovaných krajnou pravicou". Organizátorky tiež vyjadrili poľutovanie nad postojom niektorých protirasistických zoskupení, ktoré "sa nechali zmanipulovať". Upozornili tiež, "vrchnosť" nemala "žiadny problém" so ženskými feministickými skupinami a "diskusiami medzi nami, ženami", keď nebola zmienka o rase.

 

Festival sa má konať v budove La Générale, ktorá je majetkom parížskej radnice. Akcie s obmedzením pre vstup sú však aj vo verejnom priestore.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies