Parížska polícia zasahovala proti demonštrantom na Námestí republiky

NETKY.SK • 3 Apríl 2016, 15:14 • 2 min
Parížska polícia zasahovala proti demonštrantom na Námestí republiky

PARÍŽ - Francúzska polícia dnes obnovila poriadok na parížskom Námestí republiky, kde sa uplynulé tri dni a noci konala protestná akcia proti vládou navrhovaným zmenám v politike zamestnanosti.

slovakia

left justify in out

Organizátori akcie Noc na nohách (Nuit Debout) na svojom konte v sociálnej sieti Twitter informovali, že polícia "opäť prišla vyčistiť #Republique". Upozornili však súčasne, že "toto nezastaví naše hnutie".

 

"Netreba chrániť naše miesto na Námestí republiky, ale treba brániť naše miesto v republike," vyhlásil v sobotu večer jeden z rečníkov pred stovkami ľudí, ktorí strávili aj noc nadnes pod holým nebom a v daždi.

 

Protestná sit-in akcia v centre Paríža sa konala po štvrtkových masových demonštráciách, na ktorých sa v celom Francúzsku zúčastnili tisíce ľudí: podľa odborového zväzu CGT sa do štrajku zapojilo 1,2 milióna ľudí v 250 mestách, ministerstvo vnútra informovalo o 390.000 štrajkujúcich.

 

Štrajkom alebo pochodom ulicami miest zamestnanci i študenti protestovali proti vládnej reforme v zákonníku práce a ďalších zákonoch. Na ich základe by sa malo totiž zjednodušiť prepúšťanie zamestnancov z trvalého pracovného pomeru a malo by dôjsť aj k zmenám v 35-hodinovom pracovnom týždni.

 

Vláda si od týchto zmien sľubuje zníženie chronicky vysokej miery nezamestnanosti v krajine, čo si ako cieľ vo svojej predvolebnej kampani vytýčil aj francúzsky prezident Francois Hollande. Navrhované zmeny však veľká časť Francúzov označuje za zradu tradičných hodnôt socialistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona