Parízek: Prijatie Bezpečnostnej stratégie SR je iba začiatkom

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 15:48 • 2 min
Parízek: Prijatie Bezpečnostnej stratégie SR je iba začiatkom

ŽILINA – Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek dnes predstavil pripravovanú Bezpečnostnú stratégiu Slovenskej republiky na 22. medzinárodnej vedeckej konferencii Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, ktorá sa koná na pôde Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline.

slovakia

left justify in out

"Podstatná je implementačná fáza. Všetko, čo bude nasledovať po prijatí dokumentu, ktoré je iba začiatkom. Dokument bude hovoriť o hrozbách, o bezpečnostnom prostredí, ktoré je pre súčasnú dobu aktuálne. Bude sa snažiť aj predvídať a reflektovať trendy do budúcna, pretože je to dokument na niekoľko rokov. Ale najhlavnejším momentom je bezpečnostná politika - samotná realizácia, kroky, ktoré by mali prijímať zodpovední relevantní aktéri a inštitúcie," povedal Parízek.

 

Na akademickej pôde bol pozitívne prekvapený, že ľudia neoznačovali za bezpečnostné hrozby iba terorizmus, kybernetiku či extrémizmus. "Vo veľkej väčšine majú študenti aj odborníci názor, že napríklad ekonomická kriminalita má veľký význam a bezpečnosť vie byť narušená viacej zvnútra ako zvonku. Ako hrozbu vnímajú aj podfinancovanie jednotlivých rezortov alebo zanedbávanie povinností v určitých oblastiach," uviedol štátny tajomník MZVaEZ.

 

Podľa dekana Fakulty bezpečnostného inžinierstva ŽU Zdeňka Dvořáka je záujmom rozvíjať bezpečnosť ako komplexnú vedu. "Chceme, aby pohľad na bezpečnosť bol multiodborový a multiúrovňový. Pretože bezpečnosť je nielen záležitosť štátu, ale aj regiónu, mesta a každého z nás. Som rád, že konferencia má veľmi dobré meno u našich partnerov a stretáva sa tu vždy minimálne 100 ľudí, ktorí prichádzajú s novými myšlienkami, projektmi a návrhmi na spoluprácu. A o to nám ide. Pretože sme otvorení a chceme spolupracovať na otázkach a problémoch bezpečnosti," doplnil Dvořák.

 

Odborný garant konferencie Ladislav Šimák podotkol, že na prípravu stratégie je relatívne dosť času. "Stratégia skutočne má šancu, aby bola urobená tak, že bude vyhovovať všetkým stranám a nebudú tam kritické miesta. Súhlasím s vyjadrením štátneho tajomníka, že sa budeme pozerať hlavne dovnútra. Aby sme to, čo je potrebné, zlepšili na Slovensku v záujme bezpečnosti slovenských občanov a vývoja na Slovensku. A nepozerali sa do sveta. Pretože globálne pohľady pre päťmiliónový národ nie sú tie najlepšie. Ale, doma toho môžeme zmeniť veľa," uzavrel Šimák.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies