Parízek: Pri obnove Sýrie sa musíme vyvarovať scenára, aký postihol Líbyu

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 14:24 • 2 min
Parízek: Pri obnove Sýrie sa musíme vyvarovať scenára, aký postihol Líbyu

BRUSEL - Po prvýkrát sa medzinárodné spoločenstvo snaží zaoberať obnovou povojnovej Sýrie. Slovensko je ochotné prispieť a už vyčlenilo konkrétne sumy pre humanitárnu oblasť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v Bruseli štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek na medzinárodnej konferencii o Sýrii, organizovanej EÚ, OSN, Spojeným kráľovstvom, Nórskom, Kuvajtom a Katarom.

 

"Toto je prvýkrát kedy sa medzinárodné spoločenstvo začína zaoberať rekonštrukciou Sýrie, pretože ak dôjde k mierovej dohode, tak sa musíme vyvarovať toho, aby sa zopakovala situácia, ktorú dnes máme v Líbyi," povedal Parízek.

 

Na konferencii, na ktorej sa zúčastňujú zástupcovia 70 krajín a medzinárodných organizácií, jednotlivé krajiny oznámia výšku svojich finančných príspevkov. Slovensko podľa Parízka už deklarovalo svoj finančný príspevok určený na riešenie humanitárnej krízy v Sýrii.

 

"Zatiaľ sme na riešenie tejto krízy alokovali okolo 15 miliónov eur. Na najbližšie obdobie to bude ďalších päť miliónov eur a do roku 2019 to bude spoločná suma vo výške 23 miliónov eur," spresnil Parízek.

 

Primárne je finančná a materiálna podpora Slovenska určená na humanitárnu pomoc obyvateľom Sýrie, ktorí najviac trpia vojnovým konfliktom. Pripomenul, že vlani v decembri SR poslala konvoj do Sýrie v hodnote 200.000 eur, vezúci anesteziologické prístroje, stany, ležadlá a ďalšiu materiálnu pomoc, ktorá bola distribuovaná do nemocníc v okolí mesta Aleppo.

 

"Najlepšie vyčlenenie finančných prostriedkov je takéto konkrétne, keď vieme dodať tovar alebo služby priamo obyvateľom," konštatoval Parízek.

 

Účastníci konferencie podľa Parízka odsudzujú utorňajší útok na severe Sýrie, pri ktorom mali byť použité chemické zbrane. "Z našej strany sme jasne deklarovali, že takéto zverstvá a zločiny páchané na civilnom obyvateľstve sú absolútne neprípustné," zdôraznil Parízek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies