Parízek: EÚ má záujem posilňovať spoluprácu s regiónom Strednej Ázie

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 18:32 • 2 min
Parízek: EÚ má záujem posilňovať spoluprácu s regiónom Strednej Ázie

BRUSEL – Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli dnes hostilo medzinárodnú konferenciu "EÚ-Stredná Ázia: Ako dosiahnuť udržateľný rozvoj". Išlo už o druhé podujatie venované tomuto regiónu, pripomenul pre TASR štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Lukáš Parízek.

slovakia

left justify in out

Prvú konferenciu pripravilo stále zastúpenie vlani počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ a ako pripomenul Parízek, zúčastnili sa na nej aj minister zahraničných vecí a minister pre ekonomiku a obchod Tadžikistanu. Medzi hosťami dnešného podujatia nechýbali zástupcovia Rozvojového programu OSN (UNDP), inštitúcií EÚ, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či generálny tajomník Energetickej charty.

 

"Celá konferencia sa sústreďuje na dosahovanie rozvojových cieľov agendy 2030 a sústreďujeme sa na stredoázijský región," uviedol Parízek. Spresnil, že dnešná konferencia bola zameraná na Tadžikistan, a to aj preto, že táto stredoázijská krajina už predstavila svoju národnú stratégiu implementácie rozvojových cieľov (2016-2030). Definuje v nej program rozvoja, znižovanie chudoby, prechod na energetickú efektívnosť a posilňovanie bezpečnosti. "Už nás niektorých z EÚ aj predbehli s touto stratégiou," priznal Parízek.

 

Slovenský diplomat pripomenul, že ak Slovensko v rámci EÚ cíti, že má geografickú polohu, ktorá ho určitým spôsobom zvýhodňuje, takú istú polohu má Tadžikistan v Strednej Ázii. Nachádza sa na priesečníku historických obchodných trás vrátane Hodvábnej cesty a pre EÚ je celá Stredná Ázia dôležitý región, ktorý treba posilňovať v oblasti hospodárskeho rozvoja a bezpečnosti.

 

Ak si uvedomíme citlivosť a špecifiká tohto regiónu, udržíme komunikáciu a budeme hľadať cestu spolupráce, tak tým zvyšujeme bezpečnosť a rozvoj, čo má potom priamo či nepriamo vplyv aj na našu bezpečnosť, uzavrel Parízek.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies